2024. szeptember 25. - Eufrozina, Kende

Miért horkolunk?

Addig nem becsüljük a csendes és nyugodt alvást, amíg el nem jön a nap, amikor le kell mondanunk róla. Az éjszaka a pihenésé, amikor a testünk és az elménk feltöltődik. Ebbe az idillbe tolakodik be a horkolás, és forgatja fel gyakran az egész életünket.
2024. szeptember 24. kedd 11:30 - HírExtra

A horkolás kezdetben kellemetlennek tűnik, de idővel, főleg, ha nem foglalkozunk vele, komoly egészségromlást is okozhat. A Perfect Laser lézeres kezelésére jelentkezők gyakran elmondják, hogy rosszabbul alszanak, fáradtan ébrednek, csökken a teljesítményük, folyamatosan kimerültnek érzik magukat.

Hol a baj?

A horkolás egyik leggyakoribb oka, hogy a torok és a lágyszájpad szövetei az idő múlásával elveszítik rugalmasságukat. Amikor ezek a szövetek megereszkednek, a levegő áramlása megakad, és a lágyszövetek rezgése zavaró hangokat kelt. 

Ez a rezgés megzavarja a légzés természetes ritmusát és hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az elégtelen oxigénellátás kihat a szervezet teljes működésére, de a horkolás az emberi kapcsolatokat is megviseli. Egy állandóan horkoló partner mellett éjszakánként álmatlanul forgolódni kimerítő, ami idővel párkapcsolati feszültségekhez vezet. 

Egy-egy éjszakai légzéskimaradás többet árt, mint gondolnánk. Sokan nem is sejtik, hogy a horkolás, vagy az ezzel járó problémák, mint az alvási apnoe, mennyire súlyos hatással lehetnek az egészségükre. Nő a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás és a stroke kockázata. Az állandó oxigénhiány megterheli a szervezetet. 

Élet horkolás nélkül

Nem muszáj együtt élni a horkolással. Manapság már léteznek olyan korszerű eljárások, amelyek fájdalommentesen és hatékonyan szüntetik meg. 

A horkolás enyhítésére több módszert is ki lehet próbálni. Segíthet a testsúlycsökkentés, mivel a túlsúly gyakran hozzájárul a légutak szűküléséhez. Háton fekve a nyelv és a lágyi szövetek könnyebben akadályozhatják a légzést, ezért meg lehet próbálni oldalra fordulva aludni.

Az orrüreg tisztán tartása sós vizes orröblítéssel vagy a párásítók használatával szintén javíthatja a légzést. Ezenkívül a rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása is hozzájárulhat a horkolás csökkentéséhez, mivel mindkettő javítja a tüdő és a légutak állapotát.

Ki horkol többet?

A horkolást gyakran kizárólag a férfiaknak tulajdonítják, ami statisztikailag igazolt, de nem teljesen igaz. Gyakran horkolnak a nők is, bár ők az eltérő anatómiai felépítés miatt kevésbé hajlamosak rá. 

A horkolás gyakorisága növekszik az életkor előrehaladtával mindkét nem esetében. Ennek oka a szövetek rugalmasságának csökkenése, lazulása. Ha a hagyományos módszerek nem vezetnek sikerre, érdemes megismerkedni a legmodernebb technológiákkal. A lézeres eljárás például hatékony és fájdalommentes módja annak, hogy gyorsan érjünk el eredményt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását