2024. szeptember 25. - Eufrozina, Kende

A vendéglátás titkai: kiből lesz a jó vendéglátós?

A vendéglátás azon területek egyike, ahol a jó emberismeretnek és a fejlett kommunikációs készségnek kéz a kézben kell járnia. A jó vendéglátós rugalmasan alkalmazkodik, és játszi könnyedséggel old meg nehéz helyzeteket is.
2024. szeptember 25. szerda 11:17 - HírExtra

Kiből lesz jó vendéglátós?

Erre a kérdésre nagyon sokan szeretnék tudni a pontos választ akkor, amikor a weblink hivatkozás alatt lévő oldalon álmaik állását keresik. Fontos, hogy mindenki tudja, hogy az élet bármely területén csak akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha azt amit csinálunk, teljes odaadással végezzük. A vendéglátós szakmákra ez kifejezetten igaz: csak érzi benne jól magát, aki valóban szereti az embereket és vérbeli házigazdaként viselkedik.

A vendéglátásba olyan munkaerő kell, aki bírja a strapát: az egész napon át tartó talpalás fizikailag teszi próbára, az emberekkel való foglalkozás pedig mentálisan fárasztó. Plusz az sem mellékes, hogy a vendéglátózás bizony a hosszú műszakokról és az átdolgozott ünnepnapokról szól. A nehézségekért azonban cserébe egy nagyon változatos munkát kaphatunk, hiszen nincs két egyforma nap.

Legyünk kedvesek, még a nap végén is 

Egy vendéglátós mindig barátságos és kedves. Igen. Akkor is, amikor éppen semmi oka nincs rá. Ez nem mindenkinek megy könnyedén, az arckifejezésünk, testbeszédünk sok mindent elárul a vendégekhez való hozzáállásunkról. Fáradtak vagyunk egy hosszú nap végén? Ez bizony magánügy – a vendégekkel akkor is ugyanolyan kedvesnek kell lennünk, mintha teli lennénk energiával. 

Ahhoz is hozzá kell szoknunk, hogy a vendéglátásban amikor másoknak ünnep- vagy pihenőnap van, nekünk akkor is dolgoznunk kell. Meg kell teremtenünk az ő kényelmüket… de ez nem baj, hiszen ezzel keressük meg a mi pihenésünk majdani alapjait. 

Mire figyeljen az, aki a vendéglátást választja?

Nagyon lényeges a jó megjelenés, a mindig rendezett és ápolt külső, a makulátlan tisztaságú öltözék. Fontos a nyelvtudás is – fogalmazhatunk úgy is, hogy ez az a szakma, ahol valóban nélkülözhetetlen. Az angol nyelv eleve alapnak számít, de csak az előnyünkre válhat, ha több nyelvet is ismerünk legalább alapfokon. 

Amennyiben belefér az időnkbe, bátran beszélgessünk a külföldi vendégekkel! 

Lesznek hajtós műszakok 

A vendéglátás területén az éjszakai műszak megszokott. Minden nap új helyzeteket hozhat, és új szituációkat élhetünk meg általuk, ami nem teszi olyan monotonná a munkavégzést hosszú idő után sem, mint mondjuk amit egy gyárban, szalag mellett dolgozva élnénk át.

A vendéglátós szakmát csak az tudja hosszan csinálni, aki szívvel és lélekkel belead mindent, ellenkező esetben nem működik a rendszer. Ha ügyesen bánunk a vendégekkel, ők is pozitívan viszonyulnak hozzánk, szívesen térnek majd vissza. Ez egy olyan körforgást hoz létre, ami sikeressé tesz bennünket a szakmánkban.

Annak érdekében, hogy jó munkaerővé váljunk nem elég a száraz üzleti oldalát megfogni a vendéglátásnak. Ez egy olyan hivatás ugyanis amelyhez elengedhetetlen az elkötelezettség és a tudásszomj, és a szakma alapos ismerete.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását