2024. szeptember 27. - Adalbert

Hogyan válasszunk kutyaeledelt?

Ha új kiskedvenc érkezik a családunkba, eleinte nagy fejtörést okozhat megtalálni a tökéletes eledelt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes vizsgálni ahhoz, hogy az ebet a számára legideálisabb módon tápláljuk.
2024. szeptember 26. csütörtök 07:20 - HírExtra

Milyen tápanyagokra van szüksége a kutyáknak?

Mielőtt elkezdenénk nézelődni az áruházakban elérhető kínálatban, fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen tápanyagokat, illetve összetevőket kell keresnünk. Az ebek helyes táplálásához elengedhetetlen, hogy annak nagyobb része állati eredetű tápanyagokból álljon, és csak kisebb arányt képezzenek a gabonák, gyümölcsök és zöldségek.

A Patikamra kutyavilág kategóriájában mindent megtalálhatunk, ami az ebek megfelelő gondozásához szükséges, beleértve a különböző nedves- és száraztápokat is. Az összetétel vizsgálatakor célszerű arra törekedni, hogy a választott termékben található fehérje legalább 30%-a húsból álljon össze. 

Érdemes ügyelni a különböző megnevezésekre is, hiszen mást jelent az, ha a csomagolásra csirkehús, csirkehúst tartalmazó vagy csirkehús ízesítésű címke van téve. Míg az első kategóriába tartozó eledelek hústartalma igen magas, addig utóbbinál csak az ízesítéshez elegendő húsmennyiséget használnak, ami sokszor nem éri el az 5%-ot sem. 

Melyik összetevőtől tartózkodjunk? 

Az eledel vizsgálata közen nemcsak arra érdemes figyelni, hogy megfelelő legyen az állati eredetű összetevők mennyisége, hiszen fontos a kutya számára nem hasznosítható tápanyagok minimalizálása is.

A mesterséges tartósítószerek például sok kutyánál okozhatnak emésztési panaszokat, így célszerű tartózkodni tőlük. A glutén és a szója szintén ezen a listán szerepel, hiszen az ebek nem képesek megemészteni őket, így egyszerűen csak áthaladnak majd az emésztőrendszerükön. 

Az olyan zsírok és olajok, amelyek közismerten károsak, szintén kerülendők, legyen szó akár a pálmaolajról. 

Száraz vagy nedves táp?

A megfelelő összetevők mellett ki kell választanunk az eledel állagát is. Ebben a tekintetben két kategóriát különböztetünk meg, ezek a nedves, illetve a száraz tápok. 

Az, hogy pontosan melyiket válasszuk, több szempont is befolyásolhatja. Ha a kutya igényeit szeretnénk figyelembe venni, jobb döntés lehet a nedves verzió, hiszen nemcsak ízletesebb, de jobban hidratálja is őket. 

A száraz tápnak viszont ugyanúgy megvannak az előnyei, hiszen jóval egyszerűbb azt tárolni a gazdinak, ráadásul felbontás után is sokáig megőrzi szavatosságát. 

Ha sikerült választani a száraz és a nedves táp között, illetve az összetevőket is ellenőriztük, nincs más hátra, mint kiválasztani a kutyánk korához, illetve testalkatához illő eledelt. Ez azért lehet fontos, mert minden életkornak és fajtának megvannak a maga igényei, illetve azok az esetleges betegséges, amire hajlamosak. 

Ha Te is szeretnéd a legjobbat adni a kutyádnak, mindenképpen szánd rá az időt, és mérlegelj a fenti szempontok szerint a vásárláskor.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását