2024. október 5. - Aurél

Az "angyalok jussa" a whiskyk világában - avagy a pincemesterek hosszú ideje italt "ajándékoznak" az angyaloknak.

Az, hogy vajon az angyalok szomorúságukban vagy boldogságukban kortyolnak a legnemesebb érlelt italokból, valószínűleg örök rejtély marad. Az "angyalok jussa" nem pusztán egy romantikus kifejezés, hanem egy tényleges folyamatot takar, amely során az érlelés közben bizonyos mennyiségű párlat elpárolog a hordóból. Ezt a veszteséget nevezik így, hiszen ez az a része a folyadéknak, amely mintegy az égieknek jut.
2024. október 3. csütörtök 11:05 - HírExtra

Az érlelés, amely a párlatkészítés talán legrejtélyesebb fázisa, kulcsfontosságú a whiskyk egyedi karakterének kialakulásában. Amikor a párlat a hordókba kerül, elkezdődik egy természetes kölcsönhatás a tölgyfa és a párlat között, amely során az ital felveszi a hordóban lévő anyagok aromáit, színét és ízét. Az eredetileg 60%-os alkoholtartalmú párlatot hígítás után helyezik a hordókba, ahol kezdődik a hosszú érlelési folyamat. Míg az amerikai whiskey-k többnyire 200 literes hordókban nyerik el végleges formájukat, addig a skót whisky-k érlelése változatosabb méretű – akár 500 literes – hordókban történik. A hordó mérete és anyaga jelentős hatással van az érlelt ital végső ízvilágára.

Minél kisebb a hordó, annál gyorsabban megy végbe a folyadék és a fa közötti kölcsönhatás, ezáltal gyorsabb a színek és aromák átvétele. A hordók anyaga is nagy szerepet játszik a whiskyk egyediségében, a francia és az amerikai tölgyfajták a legelterjedtebbek. A hűvösebb éghajlatú területekről származó fák rostjai lassabban nőnek, így sűrűbbek, ami nem csak tartósabb hordókat eredményez, de kevesebb párlatveszteséget is okoz az évek alatt. Ez a veszteség azonban évente átlagosan 1-3% is lehet, amit az "angyalok jussának" neveznek.

Az Egyesült Államokban a bourbon whiskey-t szigorúan csak újonnan kiégetett hordókban érlelik, míg Európában – különösen Skóciában  és Írországban a párlatok érleléséhez gyakran használnak korábban más italokat, például bourbon-t, Madeira-t, sherry-t vagy akár Tokaji bort tároló hordókat is. Ez a széles körű választási lehetőség új dimenziókat nyit a whiskyk készítésében, gazdagítva azok ízvilágát.

Az "angyalok jussa" nem csak egyszerűen egy veszteség, hanem egy természetfeletti elem, amely összeköti a whiskyk földi és égi világát. A hordók mérete, a felhasznált faanyag, valamint az érlelés helyszíne mind hozzájárulnak a whiskyk egyediségéhez, hogy végül egy olyan italt kapjunk, amely az időtlenség érzését nyújtja, miközben a pillanat varázsát hordozza. Az "angyalok jussa" tehát több, mint egy elpárolgott mennyiség – ez a whisky-ínyencek számára az ital varázsának és rejtélyének egyik különleges aspektusa.

Amennyibe szereznéd megkóstolni, mi az, ami a hordókban maradt és nem az angyalok vitték el, látogass el a drinkmix.hu prémium szeszes ital webáruházba.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását