2024. október 5. - Aurél

Rekord számú vendég érkezik a 13. Szemrevaló Filmfesztiválra

Október 10-én kezdődik és 20-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ/ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL.
2024. október 2. szerda 15:32 - HírExtra

 A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényén 11 filmet mutatnak be, amelyhez 7 közönségtalálkozó kapcsolódik. A nyitófilm Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása lesz, melyet Stefan Gorski főszereplő is elkísér. A magyar közönség beszélgethet majd a Jakob lova magyar származású rendezőjével,Katalin Gödrössel és a Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? rendezőjévelSonja Heiss-szel. Hazánkba látogat továbbá a Rickerl női főszereplője, Agnes Hausmann és A változás valutája szereplője, a Babilon Berlinből és a Good bye, Leninből is ismert neves színész, Peter Kurth. A Helló Svájc! kapcsán Svájc magyarországi nagykövetével, Jean-Francois Paroz-val lesz beszélgetés, Pabst 1929-ben készült remekművét, aPandora szelencéjét pedig Teller Katalin irodalomtörténész elemzi. Elindult a jegyelővétel.

Október 10-én 19 órakor a budapesti Művész moziban Hans Steinbichler Egy egész élet című alkotása nyitja a 13. Szemrevaló Filmfesztivált. Robert Seethaler azonos című, nagyszerű és érzékeny regénye nyomán a film egy árva fiú, Andreas Egger történetét meséli el, aki öregemberként megbékélve tekint vissza küzdelmekkel teli életére az osztrák Alpokban és a szovjet hadifogságban. A vetítés után a közönség találkozhat Stefan Gorski főszereplővel, aki alakításáért elnyerte a Bavarian Film Awardson a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Október 11-én 19 órakor vetítik Joachim Meyerhoff végtelenül vicces önéletrajzi regényének adaptációját, a Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt? című filmet, melyből kiderül, hogy egy pszichiátriai klinika területén felnőni valahogy „más”. A vetítés után beszélgetés lesz a film rendezőjével, Sonja Heissszel.

Október 12-én 20 órakor a 19. századi svájci Alpokban játszódó modern társkapcsolati és emancipációs történet, a Jakob lova lesz műsoron a csodálatos Luna Wedlerrel a főszerepben. A vetítést követően a közönség találkozhat a film rendezőjével, a magyar származású Katalin Gödrössel, aki 1969-ben született Zürichben, Svájcban. A forgatókönyvíró és rendező 1996-ban fejezte be tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Mutants (2002) című filmjét a Berlinalén mutatták be, Songs Of Love And Hate (2010) című filmjét a locarnói nemzetközi versenyen vetítették. Legutóbbi munkái közé tartoznak a Svájci Televízió / Netflix számára készült tévésorozatai, mint például a Der Bestatter (2015-2017).

Október 13-án 20 órakor az 1990-ben Németországban játszódó, valós eseményeken alapuló A változás valutája című vígjáték lesz látható az Oscar-díjra jelölt Sandra Hüllerrel a főszerepben. A pénzügyi unió idején majdnem 400 tonnányi keletnémet bankjegyet rejtettek el a föld alatt Halberstadt közelében. Biztos, hogy a pénz egy részének lába kelt, de a mai napig nem tudni, mekkora összegről van szó. A vetítés után beszélgetés lesz a film egyik fontos szereplőjével, a Babilon Berlinből és a Good bye, Leninből is ismert neves színésszel, Peter Kurth-tal.

Okt. 15-én 20 órakor a Helló Svájc! című fergeteges komédiában egy őrült népszavazás vészhelyzetbe sodorja Svájcot. A filmben felvázolt abszurd helyzetről Svájc magyarországi nagykövetével, Jean-Francois Paroz-val beszélgethet a közönség.

Október 17-én 19 órakor Adrian Goiginger legújabb alkotását, a Rickerl – a zene legfeljebb hobbi című melankolikus és érzelmes filmet vetítik. A zenével, szenvedéllyel és kiadós kocsmai ugratásokkal teli, szívet melengető alkotást elkíséri a film női főszereplője, Agnes Hausmann.

Végül október 19-én 18 órakor a fesztivál egyik csemegéje, Pabst 1929-ben készült remekműve, a Pandora szelencéjlesz láthatóA vetítés után Teller Katalin, irodalomtörténész ad történelmi hátteret a filmhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását