A kukorica-etanol éhínséget okoz
A kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása "súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszerellátás biztonságát".
2007. április 8. vasárnap 14:30 - Hírextra
Ezt a Foreign Affairs című külpolitikai folyóirat számára írt tanulmányában két amerikai tudós fejtette ki. Ford Runge és Benjamin Senauer - a Minnesota Egyetem közgazdaságtan-professzorai - szerint a kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.
Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalória-tartalma egy ember egész évi táplálására elegendő - írja a két kutató. Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal nőhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".
"Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd főt érhet el azok serege, akik rendszeresen éheznek - ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak" - írta Runge és Senauer. A két tudós szerint mindennek elkerüléséhez az Egyesült Államokban nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni az energiával való takarékoskodásra, növelni kellene a nap- és a szélenergia arányát, és a kukorica helyett inkább cellulóz-anyagú növényekből, fákból kellene etanolt előállítani.
Forrás: MTI