Elmondása szerint a gyógyvíz mint elsődleges turisztikai vonzerő mellett a Hortobágy és a biogazdálkodásáról híres Balmazújváros közelsége indokolta, hogy az egészséges élelmiszerek fesztiváljával hosszabbítsák a szezont a nemzetközi hírű fürdővárosban. Az idén 30 pavilonban 15 hazai borászat kínálja majd a bioételekhez ajánlott nedűt, 15 vendéglátós főz folyamatosan a fesztiválon, amelyen mintegy 20-25 ezer vendégre számítanak.
Máté Lajos, a helyi önkormányzat idegenforgalmi bizottságának elnöke elmondta: tervezik a találkozón készített bioételek receptkönyvének megjelentetését.
Kiemelte a kínálatból a hortobágyi bioszalámit és biosajtot, de készül a fesztiválon köcsögös bab, babos káposztás csülök, gulyás, pacalpörkölt csakúgy mint kemencés szilváslepény - természetesen minden bio alapanyagból.
Utóbbit egyébként a biokultúra Hungária Kft., szakemberei a helyszínen folyamatosan ellenőrzik.
Kerek László, a találkozó szervezője reményét fejezte ki, hogy a háromnapos hajdúszoboszlói biofesztivál előbb-utóbb 365 napossá válik.
Magyarázatul hozzátette: elsősorban a környékben termelt jó minőségű áru fogyasztásával terjeszthető ki egész évre a fesztivál.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a fesztivál keretében először rendeznek Hajdúszoboszlón országos régiségvásárt, ahol 40 régiségkereskedő kínálja a portékáját a fürdővárosban.