A megfelelő táplálkozás az egészség megőrzésében és visszaszerzésében is döntő szerepet játszik. Főként olyan élelmiszereket kellene fogyasztani, amelyek a test számára biztosítják mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, enzimeket, amelyek többnyire hiányoznak az élelmiszeripari termékekből - állítja az alapítvány.
A daganatos betegségek kezelésének is egyik alappillére a táplálkozás. A rák ellen, az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a helyes étkezésre, és ennek megismertetéséhez különböző programokat szervez.
Az 1997-ben létrejött Támaszadó Szolgálat kapcsán minden hónapban életmód tanácsadással egybekötött előadásokat tart.
Egy másik nagy programja az Egészség konyha, amely régebben Tankonyha elnevezéssel futott.
A négy alkalomból álló program során a résztvevők dietetikussal beszélik meg az egészséges táplálkozás alapjait. Két csoportot indítanak, az egyiket kifejezetten daganatos betegségben érintetteknek. A másik csoportban a prevenció, az egészségmegőrzés iránt érdeklődők jelentkezhetnek - ismertette a programot Somogyi Gyöngyi.
A rák kialakulásában több tényező játszik szerepet. Az egyik a magas zsírtartalmú étrend, illetve az alkoholfogyasztás is magas befolyásoló tényező.
"Úgy nem lehet egészségesen táplálkozni, hogy nem töltünk időt a konyhában. A nők családfenntartó szerepét kellene megerősíteni, hogy otthon főzzék meg a főzeléket vagy más ételt, és ne porból keverjék össze" - tette hozzá Somogyi Gyöngyi.