Az ifjú magyar baristák meggyőződése, hogy ma Magyarországon, hiába népszerű ital az eszpresszókávé - és hiába nyílnak egymás után a cafék és a régi módi kávéházak mai utódai - elég gyatra a kávékultúra.
Pedig jelen vannak a leghíresebb olasz kávémárkák képviselői és a világ legjobb minőségű kávéit is minden gond nélkül be lehet szerezni. Csakhogy - amint azt Molnár Attila az MTI munkatársának egy szerdai tájékoztatón elmondta - a legjobb szállodákban sem nagyon alkalmaznak baristákat, miközben sommelier-t, tehát borszakértőt igen.
Molnár Attila fiatal kora ellenére világot járt szakember, aki már tanítja a még fiatalabb, jövendőbeli vendéglátósokat. Az MTI munkatársának ugyanakkor szintén kifogásolta, hogy a hivatalos - elméleti és gyakorlati - oktatásban a kávé csekély szerepet kap. Pedig valaha Magyarország a kávéházak országa volt, ahol komoly büntetéssel illették azokat, akik rossz minőségű "fekete levest" szolgáltak fel.
Molnár Attila jövőre indul a koppenhágai barista világbajnokságon. Szabadon választott kávékompozíciójának pontos receptje még nincs kidolgozva, egyelőre töri a fejét, mivel lephetné meg a külhoni kollégákat.
Skandinávia kávé nagyhatalomnak számít a világon - errefelé isszák fejenként a legtöbb kávét.