A spanyol Legfőbb Tudományos Kutatási Tanács kutatói kifejlesztettek egy rendszert, amely az almalé és az almabor készítése során megmaradt, kipréselt almát teszi alkalmassá energia tartalékolására.
2007. november 3. szombat 09:23 - Hírextra
A kutatók az alma húsát használják fel aktív karbon készítéséhez, amelyet az elektromos szuperkondenzátorok áramának vezetésére alkalmaznak. Ezek a kondenzátorok nagy töltési lehetőségük miatt helyettesíthetik a jelenlegi elemeket - írta a Muy Interesante című spanyol hetilap.
A program vezetője elmondta, hogy az eljárás a következőképpen történik: az alma húsát alacsony hőmérsékleten, oxigénhiányos körülmények között gázzá változtatják, majd az így kapott anyagot széndioxiddal, vízgőzzel és oxigénnel érintkeztetve egy porózus anyagot kapnak. A pórusok által pedig az energiatároláshoz nagy felülethez jutnak.
Az eljárás előnye az is, hogy nem szennyez, mivel előállításához nincs szükség kémiailag agresszív szerek használatára.