Amerikai kutatók kakaómaradványokat azonosítottak azokban a mintegy 3100 éves kerámiaedényekben, amelyeket a Hondurasban lévő egyik kis faluban, Puerto Escondidóban találtak.
Ez azt jelenti, hogy a kakaó fogyasztása - főzet formájában - ötszáz évvel korábban létezett, mint eddig gondolták.
A kakaóitalt az azték és más népek vezetői fogyasztották ünnepi alkalmakkor - erre utal a kerámiaedények finom kivitelezése, kecsessége -, tehát az előkelőség jele volt, sőt fizetőeszköznek is használták - mutattak rá a kutatók az amerikai tudomány akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.
A legkorábbi kakaóitalokat feltehetően a kakaóbabokat körülvevő gyümölcshús felfőzésével - fermentálással - állították elő.
Amikor a spanyol konkvisztádorok megjelentek az azték birodalomban a XVI. században, az uralkodó palotájában láthatták, hogy kakaóitalt szolgálnak fel.
Európába a spanyolok hozták át a kakaót, majd többféle újítás történt a századok során, így például megszületett a szilárd, táblás csokoládé.