A mikrobiológusok manapság barlangászokká is válnak, mert rájöttek, hogy a barlang sok esetben megfelelőbb hely kutatásaik folytatására. A laboratóriumi tenyésztésnek ugyanis megvan az a hátránya, hogy a mikroorganizmusoknak a 99,9 százaléka különleges tá
2007. november 25. vasárnap 10:35 - Hírextra
Diana Northup, az albuquerque-i Új-Mexikói Egyetem mikrobiológusa a 350 méter mélyen fekvő Lechuguilla barlangba vonult le, ahol olyan mikrobákat tenyészt ki, amelyek négyezernél is többféle antibiotikumot képesek termelni vagy fémeket oxidálnak, így hulladékok felbomlasztására lehet őket felhasználni.
Természetes élőhelyük körülményeit nem könnyű laboratóriumban megteremteni. Ezért szállnak le Northup példájára egyre többen barlangokba, ahol ezek a feltételek adottak - írta a Corriere della Sera című olasz lap.
Mások, mint például Craig Venter, az emberi géntérkép elkészítője, azt az utat választják, amelyeket apránként megtalálnak a természetben. Venter újabban a tengeri mikroorganizmusok genetikai örökségét tanulmányozza.