Hagyományőrző konyha
Magyar és német szokásokat őrző konyhát és alkotóműhelyt rendeztek be a bakonysárkányi iskola padlásán, ahol a macskapracli, azaz katzenprazl, a kvircedli és más német sütemények készítésének évszázados hagyományát adják át a gyermekeknek.
2007. november 28. szerda 16:02 - Hírextra
A kétnyelvű közösségi térben a konyha mellett agyagozó és fafaragóműhelyt hoztak létre a Komárom-Esztergom megyei községben.
A népi mesterségek őrzői szerszámaikból is ajándékoztak a padlás felszerelésére, Szabó István fafaragó szentgáli késeket adományozott, melyeket csak a falujában használnak szirmok, virágok formálására.
A konyha a nemzetiségi és a népismeret órák helyszíne lesz, ahol a gyerekek megismerhetik a magyar és a német ünnepkör jellegzetes étkeit, süteményeit. Készíthetnek macskapraclit, azaz katzenprazlt, mely liszt nélküli, porcukorral megszórt diós tészta és fölülről egy macska karmos lábára hasonlít vagy kvircedlit.
Ez egy sváb sütemény - magyarázta Zentainé Szabó Magdolna tanárnő -, melybe egy fahasábbal vagy hengerrel virágot, püspököt, halat idéző mintákat nyomnak és ezek mentén vágják fel a kekszre emlékeztető tésztát.
A kétkultúrájú alkotópadlást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz
kapcsolódó Leader-program 10 millió forintos támogatásából és az önkormányzat kétmilliós önerejének segítségével alakították ki.
Forrás: MTI