A törvényjavaslat bírja a négy országos szakmai szövetség: a Szeszipari Szövetség, a Pálinka Céh, a Pálinkafőzők Országos Érdekképviselete és a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesülete támogatását is. 2004-ben az Európai Unió elfogadta a pálinkát, mint Hungaricum terméket. E törvény megalkotásával a pálinka előállítását, forgalmazását, minőségmegőrzését és eredetvédelmét kívánják biztosítani a kezdeményezők, hasonlóan a francia és a brit kódexekhez, amelyek szintén törvényi védettséget biztosítanak a nemzeti italoknak a cognac-nak és a whisky-nek.
A javaslat úgy rendelkezik, hogy pálinkának csak azok a gyümölcspárlatok és szőlőtörköly-párlatok nevezhetők, amelyeket meghatározott eljárással Magyarországon állítottak elő, és amelyeknek az alapanyaga is Magyarországon termett, cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.