Káros lehet a fahéjas palacsinta
Nagy mennyiségben káros lehet az egészségre a kumarin, az a természetes aromaanyag, amelyet többek között a rágcsálóirtó mérgek egyik alapanyaga, és a fahéjban is nagy mennyiségben van jelen. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója az InfoRádi
2007. december 11. kedd 07:52 - Hírextra
A kumarint hosszú ideje használják a gyógyászatban és a kozmetikumok gyártásánál, emellett a rágcsálóirtó mérgek egyik alapanyaga - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.
Szeintzné Szabó Mária hozzátette: a kumarin a természetes aromaanyag, amely sok fűszerben és egyéb növényben is megtalálható, köztük a fahéjban is.
Az 1950-es években felfigyeltek arra, hogy a kumarin túl nagy mennyiségben véralvadási zavart és májkárosodást okozhat - közölte a szakértő.
Arra még nem volt példa, hogy valakinél fahéjas ételek fogyasztása miatt alakultak volna ki ilyen tünetek, Szeintzné Szabó Mária azonban figyelmeztetett: tavaly a német hatóságok egyes fahéjfajtákban nagyon magas kumarintartalmat mértek.
Ez elsősorban kisgyermekeknél és a várandós kismamáknál jelenthet problémát, a hatóság ugyanakkor úgy becsülte, hogy egy-két fahéjas csigától még a legkisebb gyereknek se lehet baja, egy felnőtt pedig akár tíz-tizenöt darabot is megehet anélkül, hogy a kumarin miatt aggódnia kellene - mondta a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.
Nem valószínű, hogy élelmiszerrel ártalmas mennyiségben kerülhet a szervezetbe a kumarinból, mivel erős aromája miatt a fahéj íze nem kellemes, ha túl sok kerül belőle egy ételre - fűzte hozzá Szeintzné Szabó Mária.
Veszélyben lehetnek ugyanakkor azok, akik táplálékkiegészítőként fahéjkapszulát fogyasztanak, hiszen ebben valóban koncentráltan lehet jelen a kumarin - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.
Forrás: InfoRadio