Fogszuvasodást gátló édesség
Jó hír az édesszájúaknak: az Egyesült Államokban kifejlesztették a fogszuvasodást gátló édességet, amely nyalóka formájában kerül majd forgalomba. Az édesség a University of California Los Angeles (UCLA) mikrobiológusát Wenyuan Shi ötletességét dicséri.
2008. február 1. péntek 10:35 - Hírextra
A kutató sokéves munkával az ősi kínai orvoslás alapján olyan természetes alapanyagokból állította elő a narancsízű édességet, amelyek megölik a fogszuvasodást okozó baktériumot, a Streptococcus mutans nevű kórokozót - olvasható a UCLA honlapján.
"A fogmosás, a fogselyem alkalmazása segít ugyan megszabadulni a lepedéktől, s ezáltal csökkenti a szuvasodás veszélyét. Ezek az eszközök azonban hatástalanok a kórokozó ellen, amely igen gyorsan szaporodik, hiszen a szájüregben optimális a hőmérséklet, s bőséges tápanyagra talál" - hangsúlyozta a mikrobiológus.
A kutató nyolc évvel ezelőtt kezdte el vizsgálni a szájüregben tenyésző mintegy 700 mikroorganizmust, hogy kiderítse, mely baktérium(ok) ludas(ak) a fogszuvasodás kialakulásában.
Ezután Wenyuan Shi megpróbált olyan ellenszert találni, amely csupán a kórokozókat semmisíti meg, de békén hagyja az ártalmatlan, vagy hasznos mikroorganizmusokat. Közel ötvenezer kísérletet végzett el kollégáival, miközben kétezer kínai gyógyfüvet próbált ki.
A vizsgálatok során a kutató a megfelelő komponensekre az édesgyökérben bukkant.
A szuvasodás-gátló nyalóka hosszú távú hatékonyságát kétezer gyermeken kívánják letesztelni.
Ami a nyalóka alkalmazását illeti Wenyuan Shi javaslata szerint tíz napon át naponta kétszer - reggeli után és lefekvés előtt - kell bevetni a kórokozó ellen. A későbbiekben, amennyiben a kezelőorvos másként nem rendeli, fenntartó dózisként évente kétszer, esetleg négyszer kell megismételni a procedúrát.
Wenyuan Shi tervei között szerepel egyébként egy olyan fogorvosi készlet kifejlesztése is, amellyel a nyálmintából megállapítható, hogy a páciens szájüregében milyen kórokozók tenyésznek.
Forrás: MTI