Konyhaművészeti trendek
Friss, helyi élelmiszerekből készült régi fogások, biotermékek, ínyencségek, gyorsételek - ennek a négy árucsoportnak lesz az elkövetkező években a legnagyobb jövője, az egyik német konyhaművészeti magazin szerint.
2008. április 2. szerda 09:06 - Hírextra
Az európai konyhák általános trendje hogy nagyobb rangja lesz a friss, szezonális, helyi élelmiszerekből komponált, az adott környékre jellemző fogásoknak.
A jellegtelen vagy a népszerű külföldi fogásokra apelláló, több nemzet konyhájából meríteni kívánó éttermeknek sokkal nehezebb a felszínen maradni, hiszen nincs önálló arculatuk.
A biotermékek előretörése az egész világon jellemző. Ma már egyes nyugat-európai országokban - köztük Ausztriában és Németországban - szinte mindig van a szakácsnak választási lehetősége, hogy "normál" vagy bio alapanyagokból főzzön.
Olykor csak felmérik a helyi keresletet és csak néhány fogást készítenek bio nyersanyagokból, viszont ezek így sokkal drágábbak, hiszen nem lehet nagy mennyiségeket beszerezni az egyébként is drágább bio alapanyagokből.
Bár a hipermarketek terjeszkedése - főleg a volt szocialista országokban - szinte megállíthatatlannak tűnik, ám a különleges kisboltok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Főleg bizonyos kerületekben, és olyan vásárlók között, akik egy-egy különlegességet keresnek. Azért van nagy sikere az ilyen boltoknak - írja a szakmai lap - mert a vásárlók szeretnek ráérősen elbeszélgetni a szakképzett, kedves eladókkal, arról, mikor, hogyan fogyasszák a szóban forgó sajtot, bort vagy csokoládét, illetve hogyan készítsék el a szóban forgó élelmiszereket.
A gyorsételek kiiktathatatlanok a mai életforma mellett. A háziasszonyok nagy része időhiányban szenved, ezért szereti a félkész- vagy készételt. A szingliknek pedig eleve nem érdemes nagyobb mennyiségű nyersanyagot venni egy-egy adag elkészítéséhez, ezért praktikusabb számukra az egy adagnyi gyorsétel.
Forrás: MTI