Borút Kárpátalján
Tizenkét borász, pincészet és borkóstolóterem összefogásából megnyílt Kárpátalja (Zakarpattya) első borútja, amelyen végighaladva a térségbe látogató vendégek megismerkedhetnek a vidék legjobb boraival és tájjellegű ételeivel.
2008. április 13. vasárnap 18:10 - Hírextra
A borúttal, amelynek kialakításában a Kárpátalja megyei európai integrációs és idegenforgalmi főosztály és a magánbortermelők szövetsége vett részt, a kárpátaljai borokat szeretnék népszerűsíteni a termelők a hazai és külföldi turisták körében - jelentette az ungvári ua-reporter.com internetes hírújság.
Kárpátalján jelenleg közel ötezer hektárnyi területen termesztenek szőlőt, amelyről évente mintegy 30 ezer tonna termést takarítanak be. A tervek szerint a szőlőültetvények területét 2015-re nyolcezer hektárra bővítik.
A történelmi borvidéken több száz borpince található. A legismertebb kárpátaljai pince az Ungvár (Uzshorod) és Munkács (Mukacsevo) között félúton lévő Szerednye községben található a várhegy alatt. Az UNESCO védelme alatt álló borpincerendszer hossza összesen másfél kilométer. Az itteni gazdaságban 20 szőlőfajtát termesztenek, a pincében hatféle bort kínálnak kóstolásra.
A Szerednye közelében található Borhalom (Boboviscse) szőlőtermelő település pincéjének hossza ugyancsak meghaladja az egy kilométert. Az itt termesztett szőlő mustjának cukortartalma a napsütésben gazdag években eléri a 24-28 fokot.
A borút része a Beregszász (Berehove) melletti Kígyós (Zmijivka), ahol 50 szőlőfajtát termesztenek családi vállalkozásban. A környéken több pincében kínálnak márkás borokat.
A borút legtávolabbi pontja a Nagyszőlős (Vinohragyiv) környéki Királyháza (Korolevo). A település híres pincészetét a szovjet időkben csak párt- és állami vezetők látogathatták, ma kedvelt kirándulóhelye a kárpátaljai gyógyüdülők és szanatóriumok vendégeinek.
A kárpátaljai borkóstolás a választéktól függően 25-40 hrivnyába (kb. 900-1300 Ft) kerül.
Forrás: MTI