Emellett a felmelegedés okozta vízhiány a gabona minőségének romlását okozza, vagyis sok bár kínálatából idővel egyszerűen eltűnik a sör, ahol azonban mégis lesz, ott jóval drágábban árulják majd, mint manapság.
Az Orosz Tudományos Akadémia Genetikai Intézetének munkatársa ezzel kapcsolatban sietett megnyugtatni a kedélyeket. Kifejtette: a klímaváltozás valóban hiányt okozhat a minőségi árpából, és az egyre gyakoribb aszályok miatt megnő a magvak fehérjetartalma, ami kedvezőtlen hatással van a sör minőségére.
De a helyzet nem katasztrofális, először is mivel a Földön számos klímaövezet létezik, és az árpatermelést át lehet telepíteni hűvösebb vidékekre, másodszor pedig nemesíteni is lehet az új körülményeknek és a serfőzők igényeinek egyaránt megfelelő fajtákat.
Talán nem kell tehát nélkülözni a folyékony kenyeret épp a felmelegedésben, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.