A Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei Egyesülete, valamint a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület azért indítja a programokat, hogy bemutathassa a sokszínű település hagyományait, gasztronómiai és kézműves kincseit - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Pintérné Kanyó Judit, a szervező egyesületek vezetője.
A rendezvények a Palóc út jegyében várják a vendégeket. A Palóc Út Egyesület célja, hogy összefogja a palóc kultúrához tartozó, palóc hagyományokat ápoló falvakat Heves és Nógrád megyében.
Pintérné Kanyó Judit négy olyan rendezvényt ismertetett, amelyet ezentúl évről évre szeretnének megrendezni.
A "Tájak, ízek, kultúrák", Nógrád megye falusi vendéglátóinak fesztiválja május 17-én várja a palóc ételek kedvelőit. A kondérokban több száz adag töltöttkáposzta, lucskoskáposzta és babgulyás készül majd, a kemencékben túróslepényt, lángost, rétest és kelt kalácsokat sütnek. A vállalkozókedvű vendégek bekapcsolódhatnak a sütésbe, az érdeklődőket elsősorban a tészták kézi dagasztásánál várják.
A színpadon hagyományőrző együttesek, néptánccsoportok, mesemondók lépnek fel, kitelepülnek a kosárfonók, fazekasok, bőrösök, hímzők, horgolók, gyöngyfűzők, csontfaragók, késesek, népviselet-készítők, tojáspatkolók és mézeskalácsosok. A vendégek lovon, lovaskocsin, vagy hintón nézhetik meg a települést, és lehetőség lesz íjászkodásra is.
Június és július első vasárnapján templomkerti koncerteken lép fel opera- és operettdallamokkal Vincze Bernadett, és hangulatos estét ígér Szabó István pánsípművész fellépése is.
Augusztus 23-án lesz a lepényfesztivál, ekkor szeretnék elkészíteni a megye legnagyobb és legfinomabb lepényét. A kalács mellett a rendezvény főszereplői az ország különböző pontjairól érkező színjátszók lesznek.
A Szent Mihály napi palóc búcsút szeptember 28-án rendezik. A délelőtti szabadtéri mise, majd a népviseletes felvonulás után humort és jókedvet kínálnak a szervezők. Ekkor beszélik ki ugyanis a fellépők a falu lakóit egész évben foglalkoztató eseményeket és várhatóan "megdicsérik" a falu első embereit is.