Nem csak a mediterrán módi egészséges
Szívinfarktus után akár az alacsony zsírtartalmú, akár a mediterrán diéta jelentős általános és kardiovaszkuláris egészségügyi előnyökkel jár - állapították meg amerikai kutatók kis mintán végzett felmérésükben.
2008. június 28. szombat 14:52 - Hírextra
A kétféle étrend hasonló mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, koleszterint és telített zsírsavakat, ám a mediterrán diéta nagyobb mennyiségben tartalmazza az egészséges, telítetlen zsírokat, különösen a halakban megtalálható omega-3 zsírsavat.
Azoknál a pácienseknél, akik a szívinfarktusuk után négy évig a két étrend valamelyikén éltek, lényegesen kisebb volt a későbbi kardiovaszkuláris problémák kockázata - közölte Katherine R. Tuttle a The American Journal of Cardiology című egészségügyi szaklap júniusi számában megjelent tanulmányában.
A kutatócsoport férfiakat és nőket vizsgált, akik az első szívinfarktusukat követő hat héten belül csatlakoztak a programhoz. 50 páciens az alacsony zsírtartalmú diétát, 51 pedig a mediterrán étrendet követte, és egyéni tanácsadásban vett részt 24 hónapig. A felmérésbe bevontak 101 kontrollszemélyt is, akikre nem vonatkoztak étrendi előírások.
Négy év elteltével összehasonlították az egyes csoportok egészségügyi adatait, és azt találták, hogy a kétféle diéta szerint étkezők egymáshoz hasonló arányban, ám a nem diétázókhoz képest mintegy 70 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek el újabb szív- és érrendszeri eseményt vagy haláloztak el.
Forrás: MTI