Növelheti a termelést a szén-dioxid?
A levegő szén-dioxid-tartalmának emelkedése, ami a légkör felmelegedését okozó üvegházhatás egyik fő tényezője, egy német kutató szerint másfajta következménnyel is járhat: növelheti a mezőgazdasági termést.
2008. július 9. szerda 18:03 - Hírextra
Hans-Joachim Weigel professzor, a brunswicki Johann Heinrich von Thünen intézet tudósa 1999 óta tanulmányozza a jelenséget a termőföldeken.
"A több szén-dioxid ösztönzi a növények növekedését, ennek eredményeként mintegy 10 százalékkal magasabb lett az árpa, a búza és a cukorrépa hozama, ugyanakkor azonban a termés minősége rosszabb lett" - idézte a kutatót az AFP.
A Brunswick körzetében termesztett különböző növényfajtákra szén-dioxidot permeteztek a kutatás keretében, így a levegő CO2-tartalma elérte az 550 a millióhoz részecskearányt - ez megfelel annak, ami 2050-ig alakul ki a légkörben, amennyiben addig nem sikerül csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.
A kísérletsorozat keretében azt próbálják felmérni, milyen hatást gyakorol a növényzetre az üvegházhatású gáz arányának növekedése a légkörben. Jelenleg a kukorica van a soron, azt vizsgálják, mennyivel csökkenne a növény vízigénye, ha magasabb lenne a levegő szén-dioxid tartalma.
Általános vélemény, hogy a magasabb CO2-arány miatt nőni fog az átlaghőmérséklet és csökken a csapadék mennyisége. A kutatás pedig azt próbálja felderíteni, hogy mi lesz a két tényező kombinált hatása a növények növekedésére.
"A vizsgálattal nem akarunk érveket adni azoknak, akik szerint semmit sem kell tenni a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében. Egyszerűen csak fel akarjuk mérni, mi lesz a következménye annak, hogy nőni fog a levegő CO2-tartalma" - magyarázta a kutatás célját Weigel professzor.
Forrás: MTI