A hazai kagylótermelés ugyanis marginálisnak számít, a belgák szinte kizárólag az országgal határos holland tartomány, Zeeland tengeréből származó kagylót eszik. Az első halászatot az idén július 17-én is megünnepelték, ugyanúgy, mint ahogyan Franciaországban minden évben köszöntik az új bort, a Beaujolais-t.
A zeelandiak az idén 40 ezer tonna kagylóra számítanak. Ezzel szemben az Északi-tengeri pontonokon tenyésztett belga kagylóból legfeljebb 15 tonna várható.
Az első belga kagylókat július 25-én adták el az oostendei kikötőben, egy mintavétel után azonban algák által termelt mérgező anyagot találtak bennük, amely a fogyasztójuknak gyomorproblémákat okozhat. Mindazonáltal termelőjük, Willy Versluys beperelni készül a belga szövetségi
élelmiszerbiztonsági hatóságot (AFSCA), amennyiben nem végeznek ellenőrző vizsgálatot. Az AFSCA szerint a toxikus algák jelenléte naponta változik a tengerben, ezért lesznek új mintavételek, és ha a mérgező anyagok eltűnnek, ismét lehet szüretelni a belga kagylót.