A tudósok heteken át nyomoztak a pusztulás rejtélyes növekedése ügyében a puhatestűek között, amelyet a franciák nagyon szeretnek citrommal és fehér borral fogyasztani.
Az Ifremer, a legnagyobb francia tengeri kutatóintézet július 3-án állított fel válságstábot, amelynek tagjai éjt nappallá téve próbálták megérteni, hogy miért pusztul el a 12-18 hónapos osztrigák 40-100 százaléka szinte valamennyi francia tenyészterületen.
A kutatók végül lokalizálták a vírust, amelyet 1-es típusú Oyster Herpesvirusnak (OsHV-1) neveztek el. A vírus pusztítását a kedvezőtlen időjárási viszonyok is segítették, mert ezek legyengítették az osztrigákat.
Mint Johanna Martin szóvivőnő elmondta, túlságosan meleg volt a tél, amelyet esős tavasz követett, és ezért nagyon erős planktonnövényzet fejlődött ki. Az osztrigák nagyon jól tápláltak lettek, és nagyon sok energiát pazarolnak el nemi szerveik kifejlesztésére természetes tartalékaik kárára, és ezáltal sebezhetővé váltak.
Jelenleg nincs gyógyszer az OsHV-1-re, de a pusztulást más fertőzés is okozhatja a tudósok szerint: például a mérgező hatású tengeri alga, egy másik vírus, a Vibrio splendidus, amely szintén felütötte a fejét Franciaországban.
Franciaország évente mintegy 110 ezer tonna osztrigát termel, ezzel negyedik a világranglistán Kína, Dél-Korea és Japán után. Kína fedezi a világ osztrigafogyasztásának 83 százalékát. A francia osztrigatenyészetek 90 százaléka a nyugati tengerparton található, s a halálos vírusfertőzés csak a délnyugati Arcachon vidékét kímélte meg.