25 kg, 15 perc
Huszonnégy perc alatt pucolt meg negyedmázsa hagymát a csütörtökön Makón rendezett hagymapucoló verseny első helyezettje, Sztáncs Sándor, a második fél perccel lemaradva a tavalyi győztes, Sztáncs Zsoltné lett.
2008. szeptember 11. csütörtök 17:58 - Hírextra
Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 25 kiló vöröshagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják.
Az idei megméretetésen a legjobbak 17 százalékos veszteséggel szabadították meg héjától a hagymát, azaz a negyedmázsa alapanyagból csaknem 21 kiló megpucolt hagyma lett.
A könnyfacsaró zöldség megtisztításához speciális kés, egyedi technika és kitartás szükséges. A versenyzők elmondták, a hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, de hosszú évek alatt ehhez is hozzá lehet szokni.
A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett.
A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál két-három héttel korábban érik.
Forrás: MTI