Az olívaolaj csökkenti az étvágyat
Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti időt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmányát, amely
2008. október 12. vasárnap 08:50 - Hírextra
Az olívaolaj és más telítetlen - "egészségesnek" tekintett - olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat.
A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevű vivőanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át. Ez a hormon felel az éhségérzet csillapításáért, vagyis úgy szabályozza a szervezetet, hogy csökken az ételbevitel gyakorisága, és ezzel együtt az állatok testsúlya, valamint a koleszterol és a trigliceridek szintje a vérükben.
Kísérletekben igazolódott, hogy az emberekben is a zsírsav felel az éhségérzet feletti ellenőrzésért. Ebből az következik, hogy azoknál az embereknél, akik túlságosan sokszor éreznek éhséget, valószínűleg rosszul működik ez a mechanizmus.
A tudósok szerint kidolgozható olyan táplálkozási stratégia, amely megerősíti a falánkságban, illetve más táplálkozási rendellenességben szenvedő emberek étvágykontroll-szabályozóját.
A felfedezés - szögezte le a kutatást vezető doktor Daniele Piomelli - lehetővé teszi új gyógyszerek megalkotását is, amelyek felhasználják a szervezet természetes mechanizmusát az étvágy ellenőrzésére.
Forrás: MTI