Döbbenet: francia cég spórol a magyar betegeken?
A betegek étkezésén spórolni nyilvánvalóan elítélendő dolog. Ám a piaci harc kegyetlen, a profitra szükség van – minden áron. A HírExtra úgy tudja, a Sodexo nevű francia vállalat a salgótarjáni kórházban ezt teszi, de a cég cáfol.
2009. május 8. péntek 13:09 - HírExtra
A kórházi étkeztetés az egyik legnehezebb szolgáltatás. Itt különösen oda kell figyelni a minőségi követelményekre, azaz, hogy az ételekbe megfelelő mennyiségben kerüljenek fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, és fehérjék. Ezt elméletben egy szigorú minőségvizsgálati rendszerrel kontrollálják.
Nógrádi történet
A HírExtra olyan információk birtokába jutott, miszerint a salgótarjáni városi kórházban ez messze nem működik megfelelően.Megbízható forrásokból tudjuk, hogy az étkeztetés minőségileg nem éri el a megfelelő szintet. Mint megtudtuk, főként a fehérjék és vitaminok vonatkozásában vannak gondok: folyamatosan kevesebb ezek aránya a minimális szintnél.
Az ilyen eset egy kórház vonatkozásában különösen dermesztő. A betegeknek a gyógyulás érdekében mindenképpen meg kell kapniuk a megfelelő tápanyagokat, ezen az egészségük múlhat. Azonban jól tudjuk, a kapitalista piac vastörvényei az egészségügybe is beszivárogtak. Salgótarjánban éppen a Sodexo nevű francia hátterű multicég képében.
Sikercég
A cég
A Sodexo Magyarország 1993-tól napjainkra dinamikus fejlődése révén, a hazai szolgáltatási piac egyik vezető szereplőjévé vált. 2 200 munkavállalónk közel 800 szolgáltatási ponton,160 000 fogyasztót szolgál ki nap mint nap az ország valamennyi megyéjében. A társaság árbevétele a 2008-as gazdasági évben meghaladja a 12 milliárd Ft-ot.
A cég, mely az egész ország területén tevékenykedik, számtalan város közétkeztetésében vesz részt, és terjeszkedése szinte megállíthatatlan. Egymás után nyeri el a pályázatokat, és jut hozzá a szolgáltatás biztosításához. Mivel a közétkeztetés gyakorlatilag monopolhelyzetben van, így a bevételei is biztosítottak. A sikercég azonban, ahogyan minden piaci szereplő, a profitra hajt. Betartja az első számú törvényt: a bevételt maximalizálni, a kiadásokat minimalizálni.
Ezt az étkezés tekintetében az ételek minőségére is kihathat. Ám egy kórház esetében ilyennel játszani enyhén szólva is felháborító, és hatalmas felelőtlenség. Az ügyben természetesen felkerestük a Sodexot is, ahol Borókné Tömösváry Lilla, egészségügyi ágazati igazgató készséggel állt rendelkezésünkre.
Nincsen ilyen gond
Az igazgató asszony határozottan cáfolta, hogy a salgótarjáni kórház esetében probléma lenne az ételek minőségével. Mint mondta, a számítógépes programjuk olyan, hogy napi tápanyagokat rögzít, minden diétatípusra külön meghatározott érték szerint. Elárulta azt is, nemrég volt minőségi felmérésük – amit egy külsős céggel végeztettek – és minden a legnagyobb rendben volt.
Ehhez azért rögtön hozzátehetjük: az, hogy valami „külsős” még nem jelenti, hogy felül áll a korrupción. Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy a Sodexo megvette a jó minősítést, csupán arra hívjuk fel a figyelmet, nem elképzelhetetlen egy ilyen lehetőség sem.
Borókné azt is elmondta, hogy az ellenőrzéseket a kórház és a Sodexo munkatársai közösen végzik, félévente pedig az ÁNTSZ is ellenőrzést végez.
Igaz, a történethez az is hozzátartozik, hogy a számítógépes rendszert a Sodexo üzemelteti, és csak az férhet hozzá, akinek a Sodexo azt engedélyezi. Ezen felül kórházi informátorunk szerint 5 éve nem volt ÁNTSZ ellenőrzés a kórházban.
Adalék
Az ügy azért is nagyon érdekes, mert a francia cég éppen most várja az eredményhirdetését egy
közbeszerzési pályázatnak Salgótarjánban. Ám, ha kiderül, hogy valami nincsen rendben az ételek tápanyag-telítettségével, -összetételével és minőségével, akkor az igen rossz fényt vethet az elbírálásra.
Egy olyan cégnek ki adna oda iskolai és egészségügyi intézmények ellátásáról szóló közétkeztetési szolgáltatást, amely a betegeken is spórol?