Barna cukor, kristálycukor, kockacukor, gyümölcscukor
Az ember egyik alapvető igénye és örömforrása a cukros ételek fogyasztása. Már emberemlékezet óta édesítjük élelmiszereinket mézzel, náddal, répacukorral. De vajon melyik a legegészségesebb?
2009. augusztus 3. hétfő 01:00 - Kanizsai
Ma már elterjedt dolog a a répa- vagy nádmelasszal színezett barna cukor, A barna kenyér valóban egészségesebb a fehérnél, a cukor esetében azonban nem így van. Valójában csak szemfényvesztés az egész.
" - A répa- és nádcukor a szervezet számára teljesen üres kalória, akármilyen színű. Egyébiránt a cukor természetes színe szürke, tehát az ismert kristályos formára is fehérítés után nyeri el a színét." - mondta a Bornsak Vincefiné Simon Tímea dietetikus.
Az igazi megoldást a gyümölcscukor, azaz a fruktóz jelenti. Ez valóban jóval egészségesebb, mint a többi megoldás. Hogy mért kívánjuk az édes ízt, a szakértő azt mondta: ezt a vágyat már a születéskor magunkban horozzuk, Az anyatej is édes. Nem véletlen, hogy szüleinkre, otthonunkra, szerelmünkre, gyermekeinkre is az édes jelzőt használjuk. Azonban ezen jellegű örömöket is túlzásba lehet vinni. Ha gyermekeinket csokival, nyalókával, fagylalttal jutalmazzuk, szervezetük függőségi helyzetbe kerül. A vércukorszint hirtelen felugrik, majd leesik, eztán újra igényeljük az édességet.
Forrás: Hirextra/Bors