A káros zsírok eltűnése
A koszorúérbetegség megjelenésének kockázatában jelentős szerepet játszó transzzsírok New York éttermeinek 98 százalékából eltűntek. A szigorú hatósági intézkedés egészségügyi jelentőségét az Annals of Internal Medicine szakfolyóirat ismertette.
2009. augusztus 7. péntek 09:48 - HírExtra
Noha a transzzsírok a természetben is léteznek, főként az élelmiszeripar termékei. Akkor keletkeznek, amikor a folyékony növényi olajat hidrogénnel kezelik, így abból szilárd, jól tárolható zsírok (margarin) lesz. A transzzsírokkal készített ételek, például a sütemények, sokáig eltarthatók és fogyaszthatók.
Sajnos, élettani hatásuk ugyanolyan, mint a telített zsíroké: csökkentik a "jó" koleszterin vérszintjét, viszont jelentősen növelik a "rossz" koleszterinét, ezáltal fokozzák az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség kockázatát, ami több szívinfarktust és agyi katasztrófát jelent.
Az amerikai média hősként ünnepelte New York egészségügyi hatóságait, amikor évekkel ezelőtt fölszólították a város vendéglátóipari létesítményeit, hogy transzzsírok helyett az ételek elkészítésekor másféle zsírokat, olajokat használjanak.
Az éttermek azonban csak szerény mértékben tettek eleget a kérésnek. A helyzet alig javult, és a vendéglátóhelyek fele továbbra is transzzsírokat használt. A város egészségügyi hatóságai ezért 2007 júliusától megtiltották a transzzsírok élelmiszeripari alkalmazását. Sonia Y. Angell és munkacsoportja most ennek eredményéről számolt be.
A vizsgálatok tanúsága szerint az éttermek - beleértve a gyorsétteremláncok üzleteit is - csaknem kivétel nélkül kiparancsolták a transzzsírokat a konyhából. Azt is örömmel észlelték, hogy nemcsak a transzzsírok használata szűnt meg, de a telített zsirok fölhasználása is 10,5 százalékkal csökkent.
Ha valamelyik étteremben a hatóságok azt észlelték, hogy továbbra is transzzsír található az ételben, 200-2000 dollár volt a bűntetés. A hatóságok emellett hatalmas oktatási programokat is kezdtek, hogy megmagyarázzák döntésük egészségügyi jelentőségét. Ez a munka igen eredményesnek bizonyult, mert ötven étteremlánc határozott úgy az USA területén, hogy nem használ a továbbiakban transzzsírokat.
Számítások szerint, ha az egészségtelen zsírokat teljesen sikerülne az ételkészítésből kivonni, az Egyesült Államokban évente akár százezer szívhalált lehetne megelőzni.
Forrás: MTI