Rekordkísérlet káposztával
Főzési rekordkísérlet is lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a Demecseri Káposztás Napokon, ahol 2500 adagos korhelyleves készítésével szeretnének Guiness-rekordot felállítani a szakácsok.
2009. szeptember 18. péntek 16:59 - HírExtra
Kiss Gyula, a település polgármestere erről nyíregyházi sajtótájékoztatóján beszélt pénteken, hozzátéve, hogy az idén már három napos a gasztronómiai program, így szeptember 25-27 között várják az ínyenceket, akiknek a száma minden bizonnyal több lesz a tavalyi negyvenezernél.
A főzőcsapatok természetesen a híres rétközi káposztából főznek ételeket, s aki egyszer megkóstolta a kisváros gimnáziuma szakácsnőinek toroskáposztáját, az biztos, hogy újra ott lesz Demecserben a jövő hét végén.
Persze az ország minden részéből érkező szakácsgárdák elkészítik a kolbászos, csülkös káposztás paszulylevest, a virslis frankfurti levest, a toroskáposzta, a székelykáposzta, a töltött káposzta százféle változatát, s hozzá természetesen káposztával ízesített tésztákat sütnek. Az utóbbiak a szervezők szerint a harmadik nap különlegességét jelentik majd igazán, hiszen addigra minden vendég eltelik az igencsak laktató húsos káposztafélékkel.
Nem hiányzik a programból az ökörsütés sem, amelynek a demecseri Hajnal Sándor a messze földön híres mestere. A nyárson sült marhához természetesen káposztasalátákat tálalnak fel a házikenyér mellé.
A szervezők - emelte ki az önkormányzati vezető - a szórakozásról is gondoskodnak, színvonalas kultúrműsort állítottak össze. Fellép a szabolcsi fúvószenekar, mazsorett csoportok, a Sugarloof, a Black II Black, a Buldózer, táncegyüttesek, sőt az Omega.
Megrendezik a káposztagyaluló versenyt, a káposztadobó és a káposztapakoló viadalt is, amelyekre bárki nevezhet, s díjat nyerhet.
S a Guiness-rekordkísérlet mellett meglepetés lesz továbbá a híres "demecseri savanyú káposzta" sokféleképpeni tálalása úgy, mint egykor az osztrák-magyar monarchia hadseregének tagjai fogyasztották, akiket a település valamikor savanyító üzeméből láttak el az 1800-as évek végén, az 1900-es évek elején.
A rendezvény - emelte ki Kiss Gyula polgármester - most is ingyenes, a torkos vendégeknek csak a kóstolójegyeket kell megváltaniuk ahhoz, hogy végig ízlelhessék a szakácsok főztjét.
Forrás: MTI