2024. október 6. - Brúnó, Renáta

Koalíciós válság

Sajnálattal vette tudomásul az MSZP budapesti szervezete, hogy megszűnt a koalíciós szerződés az SZDSZ fővárosi szervezetével, mert eltűnt a közgyűlési többség.
2009. október 16. péntek 13:35 - HírExtra
Az MSZP "ezen az úton nem megy tovább", de a város érdekében hajlandó együttműködni a koalíció felbomlása után is - egyebek mellett ezt írta levelében Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke Demszky Gábor főpolgármesternek pénteken.

Az MTI birtokába került levélben a szocialista fővárosi elnök azt írta: a közgyűlés többségi programja volt az, amelyre 2006-ban az MSZP és az SZDSZ közösen szerződött, és amelyhez a két párt támogatásával közös jelöltként Demszky Gábor támogatást kapott a fővárosi választóktól.

A program kidolgozását és a megvalósítására kötött szövetséget mindkét párt és frakció egysége és közös akarata tette lehetővé, de mára ez a közgyűlési többség eltűnt - olvasható a levélben.

Ennek magyarázataként Burány Sándor leszögezi: az SZDSZ-frakcióból ketten kiléptek, alternatív szövetséget hoztak létre két MDF-es képviselővel. Hétfőn pedig "egy olyan kezdeményezés elhalasztását vitte véghez Ön és a Fidesz-KDNP-frakció, amelynek keresztülvitelében előzetesen mindannyian egyetértettünk a főváros gazdálkodásának átláthatósága, a budapesti választók bizalmának helyreállítása érdekében".

Az MSZP országos elnöksége és a fővárosi szocialista párttanács megtárgyalta a kialakult helyzetet, és egyetértett abban, hogy "ezen az úton, ebben a formában ne menjünk tovább" - írta Demszky Gábornak Burány Sándor.
Kifejtette, hogy a két szocialista főpolgármester-jelölt még a pénteki napon lemond megbízatásáról november 20-i hatállyal.

Az MSZP céljai nem változtak: a Budapest Szerződésben és a programjukban vállalt célokért tovább dolgoznak. A város érdekében hajlandóak együttműködni a koalíció felbomlása után is, az elindított városfejlesztési projektekben tovább szeretnének menni - rögzíti a dokumentum.

Budapest fejlődése nem állhat meg azért, mert a koalíció az MSZP-n kívül álló okokból működésképtelenné vált, a szocialisták kezdeményezéseikhez továbbra is várják a közgyűlés minden képviselőjének támogatását - zárja a főpolgármesternek címzett levelet az MSZP fővárosi elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását