2024. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

OKM: valamivel jobb lesz a közoktatásnak

Az oktatási tárca szerint az elfogadott költségvetési módosításokkal jobb helyzetbe kerül a közoktatás - közölte a minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2009. november 7. szombat 12:10 - HírExtra
A költségvetési tárgyalások során az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a kormány javaslatai alapján az oktatási rendszer működésének biztonsága, a gyermekek kiszámítható és nyugodt oktatási körülményeinek megtartása érdekében számos területen sikerült nagyobb forrást biztosítani a közoktatásban - írta közleményében a tárca.

Kifejtették: a takarékosság jegyében kialakított költségvetési javaslat – a büdzsé szinte valamennyi területéhez hasonlóan - több helyen csökkentette a közoktatásra fordítható jövő évi forrásokat, ugyanakkor az oktatási intézmények alapműködését biztosító alapnormatíva összege csak annyival csökkent, amennyi a fenntartók megtakarítása a társadalombiztosítási járulékok csökkenése miatt.

A minisztérium úgy ítéli meg, hogy a jövő évi költségvetés biztosítja a forrásokat a korai fejlesztésre, gondozásra, az e célra fordítható összeg a módosításoknak köszönhetően gyermekenként 10 ezer forinttal emelkedik.

A két tanítási nyelvű oktatási intézmények támogatása 2010. szeptemberétől továbbra is rendelkezésre áll, összege megegyezik a nemzetiségi két tanítási nyelvű, illetve a nyelvi előkészítő oktatáséval.

A kedvezményes étkeztetésre fordítható források mintegy háromszorosára emelkednek: az óvodában, iskolában, kollégiumban szervezett kedvezményes étkeztetésre gyermekenként 43.500 forinttal jut több. Emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 5-7. évfolyamos általános iskolai tanulók ingyenes étkeztetéséhez járuló kiegészítő hozzájárulás összege is, ami 20 ezer forint lesz diákonként évente.

A minisztérium szerint biztonságban van az alapfokú művészetoktatás is: a minősített alapfokú művészeti oktatás zeneművészeti hozzájárulása gyermekenként 9.600 forinttal, a minősített alapfokú művészeti oktatás a képző- és iparművészeti, a táncművészeti, a szín- és bábművészeti ágon, valamint a zeneművészeti ágon csoportos főtanszakos zeneoktatásban pedig fejenként 3.800 forinttal nő.

A költségvetési törvény módosításának lehetősége továbbra is nyitott, a források átcsoportosítására a költségvetés keretein belül lehetőség van. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium folytatja a párbeszédet a közoktatás szereplőivel és a szakmai szervezetekkel az oktatást érintő kérdésekben - közölte a szaktárca.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását