2024. szeptember 28. - Vencel

A rektori konferencia ismét tárgyal

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége november közepén ismét megtárgyalja a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek kérését a felsőoktatási intézményekben folytatható közéleti tevékenységről - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
2009. november 9. hétfő 17:30 - HírExtra
A rektori testület közleményében felidézte, hogy az október 20-ai elnökségi ülésén megtárgyalták a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek a felsőoktatási intézményeken belüli politizálás bevezetésére, valamint a politikai pártok ifjúsági szervezeteinek felsőoktatási intézményekben való megjelenésére vonatkozó javaslatát.
A elnökség 7:1 arányban a javaslat minden formáját elutasította és erről a kezdeményezőket tájékoztatta - írták.

Hozzátették: az elnökség a kezdeményezők kérésére ismételten foglalkozik a kérdéssel, a javaslatot a november 17-i ülésén újra megtárgyalja.

Négy parlamenti párt ifjúsági szervezete hétfőn levélben fordult a Magyar Rektori Konferenciához (MRK), azt kérve személyesen egyeztessenek a felsőoktatási intézmények és a közéleti kérdések szorosabbra fonásáról, a témában megfogalmazott javaslataikról.

A Societas, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az SZDSZ - Új Generáció képviselője közös levelében azt írta, a demokratikus értékek fejlődéséhez elengedhetetlennek látják a következő generációk politikai kultúrájának mélyítését, ugyanakkor nem tartják természetes folyamatnak a fiatalok elfordulását a politikától.
A négy szervezet kezdeményezésüket indokolva kifejtette: "a jogállamiság alapvető elve a demokratikus döntéshozatal. Demokratikus döntéshozatal azonban elképzelhetetlen a társadalom különböző korcsoportjainak bevonása nélkül. Közismert tény ugyanakkor, hogy a fiatalok választási és politikai aktivitása az átlag alatt van. Hosszú távon egyetlen demokratikus ország sem engedheti meg magának, hogy egy nemzedék a politikától való nagyfokú elszigeteltségben nőjön fel. A demokratikus jövő záloga a fiatalok (fiatal választók) közéleti tájékozottsága és a választásokon az alapos döntéshozatal".

Álláspontjuk szerint a kialakult helyzet komolyságára hívja fel a figyelmet az Ifjúság 2008 jelentése a magyar fiatalok aggasztóan negatív attitűdjéről a politika és a demokrácia kapcsán, másfelől a rossz szabályozásból eredő szűk versenytér okozta visszaélések mértéke is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását