2024. szeptember 28. - Vencel

Orbán: techrokrata szabályhalmaz az alkotmányunk

Orbán Viktor szerint a mai magyar alkotmány egy "technokrata szabályhalmaz", amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne. A Fidesz elnöke ezt egy keddi budapesti könyvbemutató után mondta újságíróknak.
2009. november 10. kedd 16:41 - HírExtra
Orbán Viktor kérdésre hangsúlyozta: az alkotmányt be kell tartani, mivel azonban a mostani magyar alaptörvény első mondata az átmenetiségéről szól, ezért nem is tett kísérletet arra, hogy egy minden magyart közös célok érdekében összefogó szöveget alkosson. A következő alkotmánynak rendelkeznie kell ilyen szöveggel - emelte ki.
Arra a kérdésre, hogy szerinte mi lenne ennek az alaptörvénynek az első oldalán, azt mondta: a lengyel alkotmány invokációszerű részét tartja célravezetőnek, de "egy alkotmányt megalkotni nem egy pártügy, sőt még nem is csak egy parlament ügye (...), annál jóval szélesebb és fontosabb ügy".

A Fidesz kész programjával és a benne foglalt adórendszer-elképzeléssel összefüggő kérdésre a pártelnök kifejtette: kormányra kerülésük esetén az adórendszert jelentős mértékben fogják egyszerűsíteni, "egy A/4-es papíron is be lehet majd vallani az adót, szemben a mostani, könyvelőt igénylő módszerrel, illetve kényszerrel". Az adórendszer két dolgot fog támogatni: a munkavállalást és a családokat; a mai, a családokat és a munkát büntető adórendszer helyett ugyanis éppen az ezeket bátorító szisztémára van szükség - közölte.

Orbán Viktor elmondta azt is: a párt keddi elnökségi ülésén ismét átnézték a költségvetési vita alakulását, és a legmértéktartóbb becslések szerint, szemben a kormány által tervezett 3,8 százalékos hiánnyal, "ha mindent becsületesen megszámolunk", akkor ez a büdzsé jövőre 7,3-7,5 százalékos, vagyis a tervezettnek mintegy kétszeresét jelentő hiánnyal járna.

"Nem kell kétségbe esni (...), volt az országnak már gazdasági vészhelyzete. Ha összefogunk, és van erős támogatottság, erős parlamenti többség, akkor én Magyarországot is, a magyar jobboldalt is, a Fideszt is és magamat is képesnek érzem arra, hogy ezt a gazdasági vészhelyzetet majd elhárítsuk" - mondta a Fidesz elnöke.
Az újságírók azt a kérdést is feltették Orbán Viktornak, mi a véleménye arról, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester a mai napig kapja a fizetését. Válaszában azt mondta, "vannak dolgok, amelyeket a jólneveltség határain belül nagyon nehéz az embernek minősíteni, (...) úgyhogy én nem is teszem".

A kisebb parlamentre, illetve önkormányzatokra vonatkozó felvetésre válaszolva kifejtette: javaslata szerint amint lehet, valamikor az első jogalkotási munkák között kell a parlamentnek foglalkoznia a következő országgyűlési választás rendszerével, amely a mostani képviselőknek csak mintegy a felét engedélyezné. Az önkormányzati rendszert is egyszerűsíteni, a képviselők számát pedig felezni kell minden szinten - fűzte hozzá.
"Ez az én javaslatom, és én bírom ez ügyben a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselőjelöltjeinek a támogatását. Tehát ezt a programot én végre fogom hajtani, ha a magyar választópolgárok erre felhatalmaznak" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását