2024. szeptember 28. - Vencel

Év végére a fél ország beoltatja magát?

Az egészségügyi miniszter szerint év végére elérheti a 40 százalékot azok aránya, akik megkapták az új típusú influenza elleni vakcinát Magyarországon.
2009. november 12. csütörtök 19:11 - HírExtra
A lakosság valamivel több mint hat százaléka már megkapta a védőoltást - mondta Székely Tamás csütörtökön az új influenza témájában rendezett nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a célt, a lakosság 60 százalékos átoltottságát valószínűleg el lehet érni a jövő év januárjának második feléig. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nincs lemaradva az oltásokkal.

Jakab Zsuzsanna, a stockholmi Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója is úgy vélte, hogy Magyarország nincs elkésve az oltási kampánnyal, és speciális helyzetben van, hiszen jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.
Európai kitekintést adva beszámolt arról: jelenleg Írországban és Izlandon "tombol" a járvány, és minden jel arra utal, hogy a helyzet súlyosbodik az unióban; a halálesetek megduplázódtak az elmúlt 2-3 hétben.

Az első járványhullámot korábbra várják a szakemberek, mint a szezonális járványt, annál is inkább, mert teljesen szokatlan az, hogy az influenzavírus a nyári időszakban is "aktív" volt - közölte a szakember.

Magyarország jó helyzetben van az oltóanyag-ellátottságot tekintve a többi uniós országhoz képest - mondta Jakab Zsuzsanna. Hozzátette, hogy az unió más államaiban az átoltottság 2-3 százalékos, és vannak olyan országok, amelyekben még csak az egészségügyi dolgozók és a rizikócsoportba tartozók kapták meg a védőoltást, szemben Magyarországgal, ahol már mindenki számára elérhető a készítmény. Pozitív példaként Norvégiát és Finnországot említette, ahol mindenkinek rendeltek vakcinát, de a kiszállítás ott is akadozik.

Jó kormányzati döntésnek nevezte az ECDC igazgatója, hogy a 14-18 évesek is ingyen kaphatják meg az oltóanyagot.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője annak az információnak a kapcsán, amely szerint a szülők nagy része még mindig nem akarja beoltatni gyermekét, arra kérte a szülőket: ne féljenek az oltástól, és minél előbb járuljanak hozzá ahhoz, hogy a gyerekük megkapja a készítményt. Mint mondta, ő mindhárom gyerekét beoltatta a H1N1 vírus elleni vakcinával.

Székely Tamás a patikai forgalmazást firtató kérdésre azt válaszolta, hogy nőtt a kereslet a szezonális influenza elleni védőoltás iránt, de a gyártó az 1,3 millió adagot már leszállította.

Kijelentette: nincs fennakadás az új influenzavírus elleni készítmény forgalmazásában, naponta szállítanak az ÁNTSZ kistérségi intézeteitől a gyógyszertárakba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását