2024. szeptember 28. - Vencel

Országszerte működnek az oltópontok

Huszonkilenc oltóponton adják be országszerte az új influenzavírus elleni vakcinát péntektől, számukat a jövő hét végére kétszázra bővítik. Székely Tamás tárcavezető közlése szerint azért jelölték ki az oltóközpontokat, hogy a lakosság könnyebben hozzájuthasson az oltóanyaghoz. Az MTI tudósítóinak helyszíni beszámolója szerint a központok nyitásakor még nem kellett sorszámot húzni, de folyamatosan érkeztek a magukat beoltatni kívánó emberek.
2009. november 20. péntek 11:23 - HírExtra
Debrecenben öten várakoztak a péntek reggeli nyolc órai nyitáskor az ÁNTSZ oltópontnak kijelölt Rózsahegy utcai központjában - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Szinte valamennyien - mint azt Szabadi István helyi lakos is megerősítette - az egyszerűbb, gyorsabb, időtakarékosabb ellátás miatt választották az oltópontot.
Kohut Zsuzsa regionális tiszti főorvos, a járványügyi osztály vezetője személyesen adott tájékoztatást a betegeket mindarról, amit a védőoltásról tudni kell, s ő maga adja be a vakcinákat is a debreceni oltópontra érkezőknek.

Kétszáz vakcinával készültek, de ha több kell, van elég oltóanyag - mondta a főorvos az MTI tudósítójának. Tájékoztatása szerint senkit nem küldenek el, de hozott oltóanyagot - mint fogalmazott - nem szívesen adna be, ugyanis arról nem tudható, hogy korábban megfelelően hűtötték-e.

Nagy az érdeklődés az oltópont szolgáltatása iránt az ÁNTSZ pécsi épületében, ahol a nyitás után fél órával már megtelt a váróterem.

Az oltásokat beadó Kiss Gabriella tisztiorvos az MTI-nek azt mondta: komoly forgalomra számít az oltásra kijelölt rendelőben. Megjegyezte, jelenleg kétszáz vakcina áll rendelkezésre, de ahogy fogy az oltóanyag, úgy töltik fel a készletet.

A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a TAJ-kártyájukra viszont szükség van, ahogy egy, a személyes adatokra, esetleges ételérzékenységre, tartós betegségekre, allergiára vonatkozó kérdőív kitöltésére is.

A pénteken nyílt pécsi oltópontban először megjelent Polla Tibor praktikus okokkal indokolta, hogy miért az ÁNTSZ-hez és nem a háziorvosához ment beoltatni magát. Úgy vélte: az eljárás gyorsabb és a tisztiorvosi szolgálatnál biztosan van vakcina, így nem kell magának beszereznie.

A népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségén kialakított oltópontnál már nyitáskor sorban álltak az oltásra várakozók.
Mint az MTI-nek közülük többen elmondták: azért választották az oltópontot, mert így gyorsabban, kevesebb utánajárással kaphatják meg az oltást és még betegek közé sem kell menniük.

A várakozóknak, akiktől társadalombiztosítási vagy lakcímkártyát kértek a helyszínen, nem kellett sorszámot húzniuk, érkezési sorrendben kapták meg a vakcinát, 3 ezer forintos térítés ellenében.

Huszti Györgyike, a kirendeltség tiszti főorvosa az MTI-nek elmondta: reggel nyolctól este nyolcig, mindig az igényeknek megfelelő számú személyzettel fogadják az oltásra várakozókat.

Az oltópont az intézkedés visszavonásáig működik - mondta a tiszti főorvos.
Az ÁNTSZ szegedi kirendeltségén hárman várakoztak az oltópont nyitásakor péntek reggel, a következő órában azonban folyamatosan érkeztek az emberek.

Az egyik oltásra váró a Szeged közeli Szatymazon élő férfi az MTI tudósítójának elmondta, azért választotta az oltóközpontot háziorvosa helyett, mert munkája miatt nem tudna délelőtt rendelő orvosához elmenni.

A védőoltás beadása előtt a pácienseknek - akiknek nem kell sorszámot húzniuk - egy, a kórelőzményeket tartalmazó védőoltási lapot, illetve egy nyilatkozatot kell kitölteniük azt követően, hogy elolvasták a vakcina betegtájékoztatóját.

Az oltópontban két orvos és két asszisztens dolgozik, és egy rövid vizsgálat - láz- és vérnyomásmérés, a tüdő és a szív meghallgatása, a torok ellenőrzése - után adják be a vakcinát a TAJ-kártyájukat bemutató pácienseknek.

Három érdeklődő volt eddig péntek reggel az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete kirendeltségén, Miskolcon. Ha valakinek nincs TAJ-kártyája, lakcímkártyát kérnek tőle.

Az MTI kérdésére a helyi szakemberek úgy nyilatkoztak, elegendő orvosuk illetve asszisztensük van. A tapasztalatok szerint egyelőre érkezési sorrendben következnek az oltásra várók. Sorszámot nem kell húzni Miskolcon.

A három érdeklődő egyöntetűen úgy nyilatkozott: azért választották az ÁNTSZ-t helyszínként az oltás beadásához, mert a háromezer forint kifizetése után azonnal megkapják a vakcinát, nem kell a felírt recepttel a patikába "rohangálni, sorban állni", sok időt takarítanak meg.

Komárom-Esztergom megyében Tatabányán kezdte meg működését a megye első oltópontja, jövő héten minden kistérségben több oltópont nyílik.

A tatabányai oltóponton már a nyitás előtt két érdeklődő várakozott, akik elmondták, azért jöttek ide, mert munkaidőn kívül a háziorvosuknál több próbálkozás után sem kerültek sorra.

A jelentkezőket egy orvos kezdte oltani, de az oltást egészségügyi szakdolgozó is beadhatja. A várandós édesanyák és a 18 év alatti gyerekek számára az oltás térítésmentes.

A szolnoki oltópontot, amelyet az ÁNTSZ regionális központjában alakították ki, a péntek reggeli nyitás óta eddig négyen keresték fel - közölte Faragó Éva járványügyi osztályvezető az MTI-vel. Az oltóhelyen a váltás miatt két orvos és két asszisztens várja a jelentkezőket, és 3 ezer forint ellenében beadják nekik a helyben tárolt vakcinát. Nagyobb érdeklődés esetén sorszámot kapnak az oltásra várók, hogy elkerülhessék a háziorvosoknál tapasztalható hosszabb várakozást.

Faragó Éva hangsúlyozta: a védőoltást biztonsági okokból csak a náluk tárolt készletből adják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását