2024. szeptember 28. - Vencel

A gyógyszer-nagykereskedők forgalmaznák a H1N1 vakcinát

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) arra kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg a magyarországi gyógyszer-nagykereskedők kizárását a H1N1 vakcinák patikai forgalmazásából.
2009. november 23. hétfő 16:13 - HírExtra
A szövetség szakmailag megindokolhatatlannak tartja, hogy adminisztratív döntéssel kizárják valamennyi szakmailag felkészült piaci szereplőt egy termék gyógyszertári forgalmazásából.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben a gyógyszer-nagykereskedők azt írják: "megütközéssel értesültek arról, hogy az Egészségügyi Minisztérium az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) és az Omninvest Kft. olyan háromoldalú szerződést kötött, amely kizárja a H1N1 vakcinák gyógyszertári forgalmazásából a magyarországi gyógyszer-nagykereskedőket". (A forgalmazást az EKI-re bízták.)

A nagykereskedők sürgetik a hazai gyógyszerpiac - mint klasszikus versenypiac - "normális rendjének" helyreállítását e termék vonatkozásában is. Álláspontjuk szerint így a piaci árképzés következtében a vakcinák adagonkénti ára mintegy 350 forinttal csökkenhetne, és helyreállna a gyógyszertári ellátás megszokott színvonala is, azaz a gyógyszertárak naponta többször is rendelhetnének ebből a termékből, ahelyett, hogy saját maguknak kellene elszállítaniuk különféle központokból a lakosság oltásához szükséges H1N1 vakcinát.

A GYNSZ visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint a nagykereskedők álláspontját az ügyben "profitérdekek motiválják". Emlékeztetnek, hogy a szövetség tagszervezetei évente mintegy 500 milliárd forint értékű gyógyszert szállítanak a gyógyszertáraknak, és a H1N1 vakcinák várható 1-2 milliárd forintos forgalma ehhez képest "jelentéktelen összeg".

A közlemény szerint a nagykereskedők átlagos árrése jelenleg 6 százalék. Amennyiben a nagykereskedőket nem zárták volna ki a H1N1 vakcina forgalmazásából, az általuk alkalmazott árrés várhatóan nem haladta volna meg vakcinánként a 100 forintot. Ez tartalmazta volna a gyártótól a nagykereskedelmi raktárba való a szállítás, a szakszerű tárolás, s a gyógyszertárakba szállítás költségét, beleértve azt is, hogy a legtöbb patikába akár naponta többször is szállítottak volna oltóanyagot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását