2024. szeptember 28. - Vencel

Az új vírus áll a közbeszéd fókuszában

Az új típusú influenzával kapcsolatos hírek, események uralják a közbeszédet, míg a politikához közvetlenül köthető említések aránya jelentősen csökkent - állapította meg a Forsense és a Századvég novemberi közvélemény-kutatása, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.
2009. november 27. péntek 16:02 - HírExtra
Az ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás szerint a spontán említések 50 százaléka a H1N1 vírushoz volt kapcsolható, mint közölték, több évre visszatekintve is igen ritka, hogy egy kérdés ennyire uralja a legfontosabb események listáját.

A téma fókuszba kerülését az is jelzi, hogy szeptemberben még a válaszoknak csak 3 százaléka, októberben pedig már 10 százaléka volt az új típusú influenzával kapcsolatos említés. A további novemberi ügyek mind 10 százalék alatt maradtak, így a tompai hármasgyilkosság (9 százalék), a rádiófrekvenciák ügye (5 százalék), a költségvetés tárgyalása (4 százalék), a sajóbábonyi összetűzés (4 százalék), illetve a Hunvald-ügy és egyéb budapesti - például a végkielégítésekkel kapcsolatos - botrányok (3 százalék) is.

A pártpreferenciával nem rendelkezők körében csaknem tíz százalékkal magasabb a H1N1 vírus mint legfontosabb esemény említési aránya, míg a három nagyobb párt támogatói esetében a politikai szempontú témák hangsúlyosabbnak bizonyultak.
Az összegzés szerint a szocialista párt szavazói a sajóbábonyi ügy mellett a költségvetést emelték ki az átlagnál nagyobb mértékben.

A Fidesz szimpatizánsainál a tompai gyilkosság, a Hunvald-ügy és egyéb, Budapesttel kapcsolatos ügyek kerültek előtérbe, de jellemzően ők említették még a Zuschlag-pert vagy az 56-os megemlékezéseket, a válságot és az áremeléseket. A Jobbik támogatóinál elsősorban a sajóbábonyi eset és a rádiófrekvencia kiosztásának ügye bizonyult fontosabbnak.

Mint írták, megfordítva azt mondhatjuk: azok között, akik szerint a sajóbábonyi ügy volt a legfontosabb hazai esemény, a három nagyobb párt szinte teljesen egyforma támogatottságot élvez, míg más témák említése esetén a Fidesz jelentős fölénye figyelhető meg.

A kutatás kitért a lakosság közérzetére is, amely - mint kiderült - továbbra is mélyponton van. Az októberi adatokhoz képest nem változott a lakosság közérzetét mérő index, jelenleg a 100-as skálán 24 pontos értéken áll.

Politikai preferencia szerint az MSZP szavazói körében mérték a legmagasabb, közepes szintnek megfelelő pontszámot (49 pont), a Fidesz szavazóinak indexe a legalacsonyabb, mindössze 13 pont, a bizonytalanoké pedig 24 pont. Bár összességében nem történt változás az index mértékében, pártpreferencia szerint a Fidesz-szavazóknál csökkenés, az MSZP-szavazóknál növekedés látható - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását