2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Élénk vita az új alkotmányról

Élénk vita után fogadta el munkamódszerét az alkotmányt előkészítő eseti bizottság - közölte a testület elnöke az ülés után több alelnökkel is közösen tartott sajtótájékoztatóján kedd délután. Salamon László (KDNP) elmondta: az általa beterjesztett elképzeléshez egy kormánypárti és egy ellenzéki módosító indítványt is elfogadtak, így alakult ki a végleges munkamódszer.
2010. július 20. kedd 20:15 - HírExtra
Hozzátette: vita volt arról, elegendő idő áll-e rendelkezésre a koncepció elkészítéséhez, de ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési határozatban rögzített decemberi határidőt nem írhatja felül a testület.

Kitért arra: vita volt arról is, hogy előbb készítsék-e el a javaslatukat és arról kérjék ki az alapvető államhatalmi ágak, az alkotmányban intézményesített állami szervek képviselőinek, a nemzeti és etnikai kisebbségek önkormányzati elnökeinek valamint a jogtudomány képviselőinek a véleményét vagy fordítva. Tájékoztatása szerint végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Salamon László közölte: ellenzéki kezdeményezésre elfogadták, hogy minden frakció megjelölhet öt társadalmi, érdekvédelmi, szakmai szervezetet vagy egyházat, amelyeket a bizottság megkeres és véleményt kér tőlük az új alkotmány koncepciójáról. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: ettől függetlenül minden civil szervezet véleményét várják.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan milyen lesz majd a koncepció, azt válaszolta: nem normaszöveget készítenek. Terjedelemben rövidebb, mint az alkotmány szövege, irodalmi műfaját tekintve pedig próza - fogalmazott a testület elnöke.

Bárándy Gergely a bizottság szocialista alelnöke a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: ha rossz a keret, kis korrekcióval nem javítható ki. Jelezte: a többi ellenzéki párt is egyetértett azzal, hogy hosszabbítsák meg a testület mandátumát, de ezt a kormánytöbbség nem fogadta el. Mint mondta, ennek ellenére a lehető legjobb tudásukkal részt vesznek a munkában, mert az alkotmányozás kiemelt nemzeti ügy.

Gulyás Gergely fideszes alelnök arról beszélt, hogy a kormánytöbbség nem "kirakat-bizottságot" állított fel. Közölte: a Fidesz - a KDNP-vel egyeztetve - élni fog azzal a lehetőséggel, hogy a frakciók javasolhatnak öt szervezetet és ennek keretében a határon túli magyarok, valamint az egyházak véleménye is megjelenhet az új alkotmány koncepciójáról.

Gyüre Csaba, a testület jobbikos alelnöke kifogásolta, hogy nem vonják be a munkába a jogi kamarákat és a határon túli magyarok képviselőit. Véleménye szerint nem sikerült tisztázni, hogy a miniszterelnök által felkért szintén az új alkotmánnyal foglalkozó tanácsadó testületnek milyen a viszonya a parlamenti eseti bizottsághoz és végül ki hozza a döntéseket.

Salamon László erre reagálva azt mondta: a két testület egymástól függetlenül működik. Álláspontja szerint a miniszterelnök tájékoztatja majd a parlamenti bizottságot a kormány alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását