Javítható a kakaó minősége?
Feltérképezték a kakaó genomját egy amerikai édesipari és egy számítástechnikai óriáscég, valamint az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának kutatói, az előzetes adatokat szerdán tették közzé.
2010. szeptember 15. szerda 19:52 - HírExtra
Az eredmény birtokában javítható a kakaónövény minősége, és fenntartható a csokoládé legfontosabb alkotórészének, a kakaóbabnak az ellátása.
A Mars és az IBM, valamint az amerikai mezőgazdasági kutatószolgálat (ASDA-ARS) munkatársai a kakaófa genetikai állományának első, közelítő változatával készültek el. A szekvenált (leírt) Matina 1-6 jelű növényváltozat a világ kakaóellátásának 99 százalékát adja.
Mint Howard-Yana Shapiro, a Mars kutatója hangsúlyozta, a genomszekvenálás segítségével megtakarítható a hagyományos növénytermesztési munka jelentős hányada. A növény terméshozama nagyobb lehet, valamint jobban ellenáll a betegségeknek és a mostoha körülményeknek, például a szárazságnak.
A rövidebb genetikai szakaszokat az IBM Kék Gén (Blue Gene) elnevezésű szuperszámítógépe segítségével állították össze teljes genomszekvenciává.
A kutatás eredményeit a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a Kakaó Genom Adatbázison (www.cacaogenomedb.org) keresztül.
Forrás: MTI