Birkás pincészet a minőség útján
A bor a magyar föld egyik legértékesebb terméke. Birkás Menyhért és Bikrás Zoltán értékteremtő vállalkozása Budapesten a DOn Leone étteremben mutatkozott be kiváló borok és kellemes falatok társaságában.
2012. február 29. szerda 11:15 - HírExtra
Sajstos baconoso kolbászos pogácsa, tökmagkrém és padlizsánkrém pirítossal, mellé vegyespálinka. Nem is kezdődhetne jobban egy bork és pálinkakóstoló. Az étterem szakácsa remek érzékkel választotta ki a kisérőket a jó minőségű pálinkákhoz.
A palacsintába tekeret füstölt lazac kaprimártással remekül egészítette ki a 2011-es cserszegi fűszerest is. A kulináris élmény tovább fokozásáéret lángosba töltött csirkemell snidlinges tejszínes öntetet szolgáltak fel, melyet Arany sárfehérrel öblítettünk.
Érdemtelen volna kihagyni a többi inycsiklandozó finomságot, melyeket a borok mellé varázsolt az étterem, mégis hely hiányában tekintsünk el ettől és nézzük a Birkás pincészetet.
A Birks család az Alföld legtradicionálisabb borait fejlesztegtte több generáción keresztül, hogy végül több dijat nyerjen a táj nedüivel. Kadarka, kékfarnkos, és a késői szüretelésű rajnai rizling mindi-mind a minőség csúcsait támadja.
Tradíció
Mint Birkás Menyhért a kóstolás közben elmondta, számukra valóban a tradíció a legfontosabb érték, ha borkészítésről van szó. Természetesen a saját stílus és egyedi ízvilág azonnal tettenérhető minden cseppben.
12 fajta bort készítenek, melyek a Kecskemét környéki településeken, vendéglátóhelyeken keresett termékek. Nem véletlenül. A 2005-ös Cabernet frank Barrique a Vinagora nemzetközi borverseny ezüstérmét hozta el éppen úgy, ahogy a 2006-os Kékfrankos, a 2006-os Kadarka, és a 2006-os Cabernet franc.
Az Izsáki Arany Sárfehét pedig védett eredetű bor. Ezt a fajtát csak az Izsák környéki tíz település telepíti és készíti. Az ősi magyar fajták közül ez volt az első mely megkapta ezt a titulust.
A Don Leone étterem ételkülönlegességei és a Birkás borok csodája gyönyörű összhangot alkotott a hűvös téli estén.