Élelmiszerbiztonság az EU-ban
A kelet-európai piacra kerülő áruk harmadának különbözik az összetétele és a minősége a nyugat-európaitól - közölte az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. június 26. szerda 13:10 - HírExtra
Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság vizsgálatának - amelynek eredménye szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre - célja nem az lett volna, hogy bizonyítsa a kettős élelmiszer-minőséget, azt ugyanis a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai 2017-ben egy Horvátországra, Görögországra, Bulgáriára és Romániára is kiterjedő vizsgálatban már megtették.
A V4-ek vizsgálatának eredménye szerint más összetételű, többször gyengébb minőségű élelmiszerek kerülnek a kelet-európai piacra, mint a nyugatira - idézte fel.
Az államtitkár hangsúlyozta, a jelenség létezik, de megszűnhet. Azt ugyanis már sikerült elérni, hogy az Európai Parlamentben döntsenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvek módosításáról - ismertette.
Hozzátette, a gyártók gyakorlatának megváltoztatása mellett cél az is, hogy legyen ezzel kapcsolatos uniós szabályozás, és felhívják az emberek figyelmét a jelenségre, valamint arra, hogy az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő termékeket vásároljanak.
Forrás: MTI