2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Kóka még szabadabb gazdaságot akar

Magyarországon szükség van a nemzetközi összehasonlításban is túlzott mértékű állami elosztó rendszerek átalakítására, az állami szerepvállalás csökkentésére a "szabadabb gazdaság" érdekében - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.
2007. január 24. szerda 11:49 - Hírextra

A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy az amerikai Heritage Foundation idei, kedden nyilvánosságra hozott felmérésében Magyarország a tavalyihoz képest egy hellyel visszacsúszott a "gazdasági szabadságlistán". Magyarország világviszonylatban a 44., 41 európai ország közül.

A felmérés során 10 területet, a vállalkozás, a kereskedelem, a költségvetés, a monetáris politika, a befektetés, a pénzügyek, a tulajdonjogok valamint a munkavállalás szabadságát, továbbá a kormánytól függés mértékét és a korrupciót elemezték.

Kóka János elmondta: a felmérés alapján Magyarország a mérsékelten szabad gazdaságú országok közé tartozik, a cél, hogy a mérsékelt jelző eltűnjön az értékelésből. A kisebb, hatékonyabb állam jótékony hatással van a gazdaság szabadságára, és ily módon elősegíti az egyén boldogulását, a tehetség és a képességek kibontakoztatását - mondta a gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a versenyképesség javítása érdekében szükség van a vállalkozásokat terhelő járulékrendszer átalakítására, és fel kell számolni a vállalkozások szabadságát akadályozó felesleges adminisztrációs kötöttségeket.

A Heritage Foundation elemzés szerzői erős kritikával illették, hogy a gazdaság még mindig jelentős mértékben függ a kormánytól, magas az állami elvonás aránya, és bár felgyorsult, de még mindig nem zárult le a privatizáció. A kormány 2006-ban a GDP 49,4 százalékát költötte el, teljes bevételének pedig csaknem 4 százaléka származott állami tulajdonú cégekből és az állami vagyon kezeléséből.

A lista készítői a lehetséges százból ezért mindössze 41,8 százalékosra értékelték a kormánytól való függetlenség szintjét. A Heritage Foundation elemzői a cégalapítás egyszerűsítését is a megoldandó feladatok közé sorolták. Az elemzés szerint a korrupció mértéke Magyarországon még mindig jelentős, emlékeztetnek arra: a Transparency International az országot 158 állam között a 40. helyre sorolta.

Kóka János szerint fel kell lépni a teljesítmény elismerését, a verseny szabadságát és a közintézmények működését akadályozó korrupció ellen. A jogbiztonság erősítése érdekében meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmi és a verseny-felügyeleti szervezeteket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását