Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál Szatmárcsekén
A hétvégén ismét megrendezik a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivált a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Szatmárcsekén. A cinke ebben az esetben nem egy madár, hanem a régió egyik jellegzetes, puliszkaszerű ételének a neve.
2007. február 23. péntek 11:09 - Hírextra
A szatmárcsekei Nemzetközi Cinkefőző Fesztiválon ebben az évben húsz település mutatja be népi ételeit. A névadó finomság a cinke, amely egy jellegzetes, észak-alföldi puliszka neve. A cinkét krumpliból és lisztből gyúrják, olajban kisütik, majd túróval ízesítik. A nevét az alakjáról kapta, mert úgy néz ki, mintha egy kismadarat fogna a kezében az ember - mondta a Független Hírügynökségnek Sarkadi Pál szatmárcsekei polgármester.
A fesztivál szombaton libafogó versennyel, libatoll-tépéssel és libafeldolgozással kezdődik, majd este puliszkabált rendeznek, ahol megválasztják a Cinke Szépét is. A program vasárnap falusi disznóvágással folytatódik, ahol az ínyencségek között úgynevezett "fogópálinka", forralt bor, disznótoros reggeli és füle-farka kóstolás is szerepel. A vendégek emellett kipróbálhatják az ízletes szatmári szilvából készült lekvárt és pálinkát is, valamint a "lesi" nevű ételt, amelynek a neve abból ered, hogy a szakács azt lesi, mikor lesz már készen a hús, hogy lehessen belőle vágni.
A Nemzetközi Cinkefőző Fesztiválon kirakodóvásár és népi mesterségek bemutatója is lesz, valamint citerazenekarok, néptáncosok, kórusok és diákszínjátszók is fellépnek. A rendezvény 1999 óta mindig február utolsó hétvégéjén van és egyre népszerűbb: tavaly csaknem tízezer vendéget fogadtak Szatmárcsekén is idén is legalább ennyi érdeklődőre számítanak.
Forrás: Független Hírügynökség