2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

Hat Tornádó Afganisztánban

Hat német Tornado felderítő repülőgép szállt le csütörtökön az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban; a gépek az ország déli részén a tálib fegyveresek ellen harcoló NATO-vezetésű biztonsági erőnek (ISAF) nyújtanak majd támogatást.
2007. április 5. csütörtök 20:44 - Hírextra
Alexander von Heimann, az ISAF zászlaja alatt szolgáló német csapatok szóvivője elmondta, hogy a felderítő gépek hétfőn indultak útnak az északnyugat-németországi Jagelben lévő támaszpontjukról, s csütörtökön gond nélkül megérkeztek Mazari-Sarifban kialakított új bázisukra. Ez utóbbin a felderítő misszió keretében a Tornadók mellett kétszáz német katona szolgál.

A hat német repülőgép segítségével a NATO-erők légi felvételeket birtokába juthatnak a fanatikus muzulmán táliboknak a közép-ázsiai ország déli részén és a Pakisztánnal határos térségében kialakított állásairól.

A gépek olyan polgári célpontok felett is végeznek majd megfigyelő repüléseket, amelyeket a (hatalmuktól 2001 végén megfosztott, azóta az Egyesült Államok támogatását élvező kabuli kormány ellen lázadó) tálibok célpontként kiszemelhetnek maguknak, harci cselekményekben azonban közvetlenül nem vesznek részt.

Németország - az ISAF-ba katonákat küldő más országok sürgetése dacára - ennél nagyobb mértékben nem hajlandó részt venni a dél-afganisztáni hadműveletekben. Német katonák vezetik viszont az Afganisztán északi részén állomásozó ISAF-alakulatokat, a közép-ázsiai ország e térségében csaknem háromezer fős német alakulat szolgál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását