A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségfélét, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás, s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.
A park látogatói a szombati Hagymanapon bepillanthatnak a hagymások életébe, kipróbálhatják a hagymapucolást, fokhagymafüzér készítését, s az ínyencek hagymás ételeket is kóstolhatnak.
Mindezek mellett megtudhatják azt is, milyen hiedelmek és népi gyógymódok kötődtek a hagymához.
Az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a makói hagyma történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. A vendégek kipróbálhatják a hagymapucolás, fokhagymafűzés módszereit ráadásul az elkészült füzért ajándékba kapják.
A gyerekeket kézműves foglalkozás, játszóház várja, az ínyencek pedig a Kemencés Csárda jóvoltából megkóstolhatják a fokhagymakrém-levest és töltött hagymát is.
A vendégek a rendezvény ideje alatt dél-alföldi tekerőmuzsikát és alföldi dalokat hallgathatnak.