2024. október 18. - Lukács

Rekord résztvevő volt idén

Az első becslések szerint idén több mint 200 ezren vettek részt a szeptember harmadik hétvégéjén tartott Kulturális Örökség Napjain. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által szervezett örökségnapokon az érdeklődők 700 épületet látogathattak meg belépődíj
2007. szeptember 18. kedd 14:41 - Hírextra
Az idei Kulturális Örökség Napok jegyében a Haza és haladás címet kapta, tehát a reformkor jegyében zajlott. Ennek keretében emlékeztek meg az első magyar alkotmányos miniszterelnök, Batthyány Lajos gróf születésének 200. évfordulójáról, de ez alkalommal ünnepelték Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját is.

Az országos megnyitót Sárospatakon tartották, sokan vettek részt a programokon Pécsett, Dabason, Sümegen és Fertődön is. Sikeres volt országszerte a Kultúrházak éjjel-nappal program is. A fővárosi helyszíneken, a Festetics Palotában csaknem 2 ezren, az Országos Levéltárban 3 ezren, a Sándor Palotában több mint 5 ezren jártak - olvasható Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleményében.

Franciaországban született meg a gondolat 20 évvel ezelőtt, hogy minden év meghatározott napjain nyíljanak meg olyan épületek is az érdeklődők előtt, melyek egyébként nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Magyarország több mint egy évtizede csatlakozott a kezdeményezéshez, és így lett minden év szeptemberének harmadik hétvégéje az örökségvédelem ünnepe. Ezek a napok szóltak már az Árpád-kori templomokról, a múzeumokról, a Zsolnay-kerámiáról, a várakról. Tavaly csaknem 200 ezer látogató kelt útra az épületlátogató hétvégén.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jövőre szeptember 20-21-én szervezi meg a Kulturális Örökség Napjait, mely központi témájával a reneszánsz kort idézi majd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását