2024. október 18. - Lukács

Távoli fények, közelítő színek Szegeden

A régi japán kultúrát és annak a modern európai művészetre gyakorolt hatását bemutató kiállítás nyílik Távoli fények, közelítő színek címmel hétfőn a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - tájékoztatta Medgyesi Konstantin muzeológus pénteken az MTI-t.
2007. szeptember 21. péntek 20:13 - Hírextra

A tavasszal Szombathelyről elindult vándortárlat, amelyet január közepéig láthat a szegedi közönség, tizenkét múzeum, galéria és számos magángyűjtő ritkaságaiból áll össze - mondta a szakember.
A kiállításnak azon a részén, amelyen a régi Japán kultúrát mutatják be, 11 eredeti fametszetet, 39 japán tárgyat, 15 babát és 21, egykoron a mindennapokban használt tálat, díszvázát, edényt láthatnak a múzeum vendégei.

A kollekción belül is igazi ritkaságnak számítanak azok a motívumgyűjtemények, melyek a XIX. század végén készültek azzal a céllal, hogy az európai alkotókat megismertessék a japán képzőművészet jellegzetes formavilágával - hangsúlyozta Medgyesi Konstantin.

A tárlat képet ad arról is, hogy a japán kultúra milyen hatást gyakorolt az európai és a magyar képzőművészetre a XIX. századtól egészen napjainkig. Ennek illusztrálására 93 festményt - többek között Rippl-Rónai József-, Csók István- és Kassák Lajos-műveket - mutatnak be a szegedi Kultúrpalota földszinti termeiben, de láthatók a kiállításon Zsolnay kerámiák is.

Medgyesi Konstantin elmondta, hogy a tárlat - a múzeum által elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően - normál árú belépővel látogatható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását