Vetőmag csíráztatáshoz, palántaneveléshez és utóérleléshez egyaránt kiváló egy régi hűtőszekrény - olvasható a Kerti Kalendárium októberi számában.
A halványsárgás vagy zöldes paradicsom néhány nap alatt megérik, ha a - természetesen nem bekapcsolt! - mélyhűtő részben elhelyez az ezermester házigazda néhány flakon forró vizet, majd arra teszi a fóliába csomagolt és egy edénybe helyezett paradicsomot.
Ezt követően be kell zárni az ajtót és egy nap múlva ellenőrizni az eredményt. Ha még nem érett a zöldség, meg lehet ismételni az eljárást mindaddig, míg el nem éri a megfelelő érettségi fokot a ma már igen drága friss paradicsom.
A magasabb hőmérséklet és a bezártság a bogyók intenzívebb anyagcseréjét váltja ki és azzal együtt a légzés során keletkező etiléngáz is gyorsítja az érést.
A kertészek szerint a még utóérlelést igénylő gyümölcsfélék is hasonló eljárással tehetők illatossá, zamatossá.
A használaton kívüli hűtők a zöldségfélék és a gyümölcsök hosszabb időszakon át való tárolására is alkalmasak, ha a régi készülékek a szabadban állnak. A szellőztetést a kora reggeli friss levegő beengedésével, azaz ajtónyitással lehet megvalósítani.
A kívánt hőmérséklet flakonokkal biztosítható, nagyobb fagyok esetén melegvizes palackokkal, meleg esetén pedig jéggé fagyasztott, vizes flakonokkal.