2024. október 24. - Salamon

Állami megemlékezések a nemzeti gyásznap alkalmából

Nemzeti gyásznappal emlékezik szombaton az ország az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, az Aradon kivégzettekre.
2007. október 4. csütörtök 18:30 - Hírextra

1849. október 6-án végeztek ki Aradon az 1848-49-es magyar szabadságharc tizenkét honvédtábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon oltották ki gyilkos golyók gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökének életét is.

A magyar kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.
Szombaton, a nemzeti gyásznap reggelén felvonják, majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság állami lobogóját a Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen részt vesznek a közjogi méltóságok.

Ezt követően a közjogi méltóságok nevében a kijelölt képviselők elhelyezik a kegyelet és a megemlékezés közös koszorúját a Batthyány-örökmécsesnél.

Ugyancsak délelőtt koszorúzást tartanak a Batthyány-mauzóleumnál a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében, a közjogi méltóságok részvételével. Itt Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter mond majd ünnepi beszédet.

Ezen a napon, az aradi vértanúk emléknapján országszerte megemlékezéseket tartanak.

A kormány képviseletében Szekeres Imre honvédelmi miniszter vesz részt az október 6-i aradi megemlékezésen - közölték a Kormányszóvivői Irodán az MTI érdeklődésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását